Мрежата на Apple от независими сервизи за iPhone достигна и Европа

Apple обяви, че нейната програма за работа с независими сервизи за извънгаранционно обслужване на iPhone вече е достъпна и в Европа (включително България, след като миналата есен стартира в САЩ. Инициативата осигурява на потребителите повече опции за достъп до сервизни услуги, като позволява на външни партньори да предлагат ремонти на смартфоните на Apple с оригинални части.

След старта в САЩ към програмата са се включили над 140 независими сервизни компании, а за американските потребители са налични над 700 места. За участие в инициативата вече могат да се запишат компании от Европа и Канада, а Apple посочва, че това е безплатно. Освен това компанията осигурява безплатно обучение за новите партньори, които получават достъп до същите части, инструменти и ръководства като нейните специалисти и тези от оторизираните сервизи.

Програмата до голяма степен стартира като отговор на критиките, че Apple пречи на външни компании да осигуряват базови ремонтни дейности. Ползването на специфични компоненти и сервизно оборудване от американската компания също затруднява разчитането на алтернативни услуги. Появиха се и обвинения, че тя го прави умишлено, за да прибира големи суми и за базови ремонти.

Като част от програмата, която покрива само iPhone, независимите сервизи получават оригинални части на същите цени като оторизираните сервизи, но могат да ползват и части на други производители. Сервизите трябва да уведомят клиентите какви части ползват при ремонта, а свалените трябва да бъдат върнати обратно на Apple. Компанията създава и онлайн инструмент за проверка дали даден сервиз участва в програмата.

Повече информация за изискванията за включване в програмата можете да намерите тук.

Източник: Apple