Наследникът на Samsung Group отново влиза в затвора

Наследникът на Samsung Group отново влиза в затвора

Наследникът на Samsung Group Джей Й. Лий беше осъден на 30 месеца затвор с обвинения за даване на подкуп. Присъдата от апелативния съд в Южна Корея идва след продължителен процес, който включва и бившия президент Парк Геун-хи. Решението на съда ще има съществени последици за ръководството на корейския технологичен гигант, който се бори с нарастващата конкуренция в глобален мащаб.

Припомняме, че делото беше върнато за преразглеждане от върховния към апелативния съд. Висшият орган установи, че апелативния съд погрешно е отхвърлил обвиненията за подкуп срещу Лий във връзка с трите коня, които Samsung Group е подарила на дъщерята на близка приятелка на бившия президент Парк Геун-хи. В предходното дело се реши, че конете не се считат за подкуп, което доведе до намаляване на присъдата на Лий до условна, което му позволи да излезе от ареста.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния съд в 7-дневен срок, но според експерти това няма да даде резултат, защото той вече се е произнесъл по делото. Лий вече изкара година в затвора, а това време вероятно ще се приеме като излежано от новата присъда и той ще трябва да се върне зад решетките за още 18 месеца.

Източник: Bloomberg, Reuters