OmniVision представи 48-мегапикселов сензор за смартфони

OmniVision представи 48-мегапикселов сензор за смартфони

В днешно време камерата е все по-важна за потребителите при избора им на смартфон, а тенденцията сред производителите е за вдигане на качеството в това отношение дори и сред по-достъпните модели. Един от начините за постигане на това е изборът на сензори с повече мегапиксели като 48-мегапикселовите предложения на Sony (IMX586) и Samsung (ISOCELL Bright GM1/GM2). Скоро очакваме да се появи и първият модел с 64MP камера, която използва обявения наскоро сензор ISOCELL Bright GW1.

Изглежда обаче конкуренцията в сектора ще се засили, тъй като OmniVision представи новия 1/2" 48-мегапикселов сензор OV48B, който е с размер на пикселите 0.8 микрона. За изработката му се използва технология PureCel Plus, а сред поддържаните функционалности са дигитално „crop“ приближение и DPHY и CPHY MIPI интерфейси. Те го правят подходящ за използване в различни конфигурации в основната камера като може да бъде използван с телефото или широкоъгълен обектив.

Сензорът е с вграден 4-клетъчен цветен филтър и има хардуерна демозаична обработка за постигане на 48-мегапикселова Bayer картина в реално време. В условията на слаба околна осветеност е налична възможност за комбиниране на четири пиксела в един и заснемане на 12MP изображения. Сензорът включва система за PDAF автофокус, която също е подходяща за условия с ограничена светлина. Поддържа се заснемане на видео с резолюция до 4K при 60 кадъра в секунда.

Сензорите на OmniVision обикновено се използват в устройства от по-нисък клас, но има и изключения като Asus ZenFone Max Pro M1 и Moto G4 Plus. Наличието на адекватна конкуренция на пазара ще позволи на производителите да са по-гъвкави по отношение на използваните решения, което би трябвало да е от полза за потребителите. Компанията е започнала тестовото производство на сензора, като се очаква масовото производство да започне през последното тримесечие на годината.

Източник: OmniVision

Оферти на деня