Объркване доведе до отказ на FedEx да достави тестова бройка на Huawei P30 Pro в САЩ

Объркване доведе до отказ на FedEx да достави тестова бройка на Huawei P30 Pro в САЩ

С налагането на санкции срещу Huawei и след това отлагането на влизането им в сила до средата на август, САЩ създаде известно объркване сред американските компании. Поредният пример е свързан с FedEx, чиито служители са върнали на изпращача пратка с флагмана на компанията P30 Pro. Устройството е изпратено от редакцията на PC Magazine в Лондон към тази в Ню Йорк, но е върнато след няколко дни, а като причина е посочено, че това става заради „проблем на американското правителство с Huawei и правителството на Китай“. Изглежда в случая се касае за неразбирателство на наложените забрани, които не ограничават подобен тип пратки.

Малко след това от FedEx обявиха, че проблемът се дължи на оперативна грешка. Компанията заяви, че ще достави всички продукти на компанията към адреси различни от тези на Huawei и нейните подразделения, които са включени в списъка на САЩ. UPS също направи подобно изявление, но заяви, че не е наложила обща забрана за доставката на продукти на Huawei. Говорител на китайците посочва, че в момента компанията не ползва услуги на FedEx и UPS.

Китайски източник разкрива, че междувременно Китай обмисля да включи транспортната компания в собствения си черен списък, тъй като преди време пратки на Huawei, които са били предназначени за офиса в Япония, са били изпратени в САЩ, a освен това е имало опити за пренасочване на други две. След разразилия се скандал последва извинение от страна на FedEx, но това не намални напрежението.

И това не е всичко - FedEx съди американското правителство като твърди, че не трябва да се държи отговорна ако случайно достави продукти, нарушаващи забраната на Тръмп за износ към определени китайски компании. Ограниченията за износ "на практика карат FedEx да следи съдържанието на милионите пакети, които доставя всеки ден дори и това да е невъзможна задача в логистично, икономическо и е много случаи - в правно отношение."

На фона на това, Министерството на търговията на САЩ добави още няколко китайски компании и правителствен институт към забранителния списък. Според институцията, въпросните обекти са свързани с разработката на суперкомпютри с приложение за военни цели. Американските фирми и организации ще могат да работят с тях само при получаване на разрешително за това.

Източници: PC Magazine, Reuters

Оферти на деня