Nokia 5.4 е по-компактен и с подобрена камера

Nokia 5.4 е по-компактен и с подобрена камера

Този месец финландската компания HMD Global става на 4 години, което е добър повод за нова продуктова премиера, с която да приключи 2020. Новото устройство се казва Nokia 5.4, което подсказва, че е наследник на достъпния Nokia 5.3 и като такъв носи подобрения в някои области.

Препоръчани оферти

Смартфонът запазва поликарбонатната конструкция и оцветяването, което е вдъхновено от Северното сияние, но вече предлага 6.39" HD+ дисплей, което e по-малко от 6.55" в Nokia 5.3. Това обаче го прави и по-компактен. Дисплеят има отвор за селфи камерата, чиято резолюция се е увеличила от 8MР до 16МР.

Nokia 5.4 разчита на чипсет Snapdragon 662, който е почти идентичен с този от Nokia 5.3 (Snapdragon 665), но има намалена максимална тактова честота. Това обаче едва ли ще се отрази на производителността. Устройството ще се предлага с 4/6 GB RAM и 64/128 GB разширяема памет. Батерията отново е 4000 mAh и поддържа зареждане при 10 вата, а според компанията стига за до два дни на работа.

Другото значимо подобрение е при основната камера, която отново е четворна, но вече включва 48МР главен сензор. Към него са добавени 5МР ултраширокоъгълна камера и два 2МР сензора за боке ефекти и макроснимки. Основната и селфи камерите снимат с т.нар. zero lag или без никакво забавяне при натискане на бутона.

Компанията акцентира и върху възможността за запис на 60 fps видео и опциите за промяна на цветовете му с различни ефекти. Поддържа се и улавяне на по-качествен звук с технологията OZO, а освен това има и система за стабилизация. Телефонът предлага още сензор за отпечатъци, поддържа лицево разпознаване и включва FM радио и NFC възможности.

Устройството работи с Android 11, а компанията обещава две години до следващи основни версии на платформата и до три години поддръжка с поправки на сигурността, което е по-скоро рядкост в този ценови клас. Nokia 5.4 ще се предлага в цветове Polar Night и Dusk на цена от 189 евро (4/64 GB). HMD Global представи и нови аксесоари като калъф с вградена поставка и две зарядни - стандартно и за автомобил.

  • Някой може ли да ми каже как да разбера дали дисплея е с Gorila glass? При Нокия 5.3 е Gorila glass 3, но за 5.4 не се споменава нищо. Моля за отговор.
    Geonov