Nokia е продала 4 милиона смартфона Lumia през тримесечието

Nokia е продала 4 милиона смартфона Lumia през тримесечието
Nokia публикува финансовите си резултати за второто тримесечие - данни, които очаквахме с интерес, за да разберем дали новата стратегия на компанията, базирана на Windows Phone, вече започва да дава резултати. Засега това не изглежда така и вероятно ще трябва да изчакаме идването на Windows Phone 8 през есента за сериозен обрат в положението на финландците. И все пак Nokia продължава методично да увеличава броя на продадените устройства с Windows Phone. През последното тримесечие на миналата година те бяха 1 милион, през първите три месеца на тази година продажбите достигнаха 2 милиона, а последните данни показват, че през второто тримесечие са били реализирани 4 милиона смартфона с WP.

Така общите продажби на телефоните Lumia досега са достигнали 7 милиона броя. Все пак ще е интересно да видим как ще се промени търсенето на устройствата през настоящето тримесечие - върху него може да окаже влияние анонсът на Microsoft, че сегашните смартфони с платформата няма да получат ъпдейт до Windows Phone 8, но все пак ще се сдобият с новия и по-функционален интерфейс на основния екран. Nokia вече обеща, че ще продължи да поддържа телефоните с нови ексклузивни приложения.

Като цяло компанията е продала 82,7 милиона телефона за тримесечието (с 1% повече спрямо предходното тримесечие и с 5% по-малко на годишна база), 10,2 милиона от които са смартфони - излиза, че със Symbian и MeeGo са били 6,2 милиона телефона. За година продадените смартфони са намалели с 39%, а за тримесечието - с 14%. На тримесечна и годишна база съответно с 2% и 4% са се увеличили продажбите на обикновени телефони до 73 милиона броя. Нетните продажби на компанията са се увеличили до 7,5 милиарда евро от 7,4 милиарда през първото тримесечие, но са с 19% по-малко за година, а продажбите на подразделението за телефони и услуги са намалели с 5% спрямо първото тримесечие.

Оперативната загуба за тримесечието от 826 милиона евро е по-малка от очакваното. Повече от очакваното са финансовите наличности на компанията - в края на тримесечието те са били 4,2 милиарда евро, докато анализаторите очакваха 3,7 милиарда. Nokia очаква през третото тримесечие да има подобни финансови резултати, като периодът ще е труден за подразделението за телефони заради прехода към нови продукти.

http://press.nokia.com/2012/07/19/nokia-corporation-q2-2012-interim-report/

 • Много разнопосочни сигнали идват от Nokia. Веднъж продават, друг път - не. Странни са ми.
  frani_glass
 • Linux с две ръце :D искаме телефони, които вървят с Линукс (yes)(yes)(yes)
  Reggaeman
 • А също и DOS. :D
  mkpetrov
 • ИМА! Нокия 3310. :P
  AVKansazov
 • А колко от тези телефони са подарени или продадени за 50-100 долара както положението с лумия 900 в щатите?
  AVKansazov
 • Не знам просто ако има по плавна работеща ос от WP 7.5 да ми покаже :)
  edis_feyziev
 • Абе...Lumia е готина! Аз имам C6 01 и си го взех преди да излезе тя, доста доволно телефонче ...все пак има Windows, а не Symbian !(yes)
  Reggaeman
 • Мдаа, направо да вземем да си наслагаме на комповете нещо от типа на Puppy Linux, Damn Small linux или пък Win 2000, че те ще ни вървят по-пъргаво от пълноценните съвременни ОС-и.:D
  mkpetrov
 • Само четири милиона за три месеца? (woo) Нали трябваше WP да спасява компанията, с подобни резултати по - скоро ще бъде погребана скоро.
  vladovn
 • [Quote]за да е най -гладката ОС на всички времена... е нормално да има такива ограничения[/Quote] Ти вникна ли в това което написа! По фенщина изпреварвате даже айфомените. Малко са ви ограниченията всичко да ви заключат само за слушалка да можете да го ползвате тогава ще ви върви най-гладко.
  AVKansazov
 • Нищо добро не чака телефоните с Андроид в месеците преди и след нова година. Най-накрая се появяват WP8 телефони, излиза новия iPhone. Ще е интересно как се променя пазарния дял на робота. Все пак следващите топ модели с Андроид се чакат 2013-та, нали така?
  osama11
 • Браво на Нокиа. А относно WP 7.5 за да е най -гладката ОС на всички времена (казвам го но не съм пробвал webOS за съжаление) е нормално да има такива ограничения. Относно Лумиа 800, покрива почти всички нужди на един потребител без дори да му инсталираш отделни програми. А ако искате да имате абсолютно всичко няма друго освен Symbian.
  edis_feyziev
 • Не знам дали си имал "удоволствието" да използваш телефон с WP7, но аз преди година направих грешката да си взема едно HTC с тази операционна система и да ти кажа по-голяма грешка не бях правил! Все още го имам телефона, но съм го подарил на жена ми и все пак следя развитието на платформата, но то е адски, ама адски бавно. Имам чувството, че са се събрали 5-6 човека в една стая и само те работят по това, колкото смогнат-толкова :) Ако влезнеш в Marketplace може да видиш само безполезни и незнайно за какво служещи приложения, а да не говорим за интернет браузъра, който не може да отвори 30-40% от страниците, да не говорим че нищо освен картинка не можеш да свалиш...
  iWolff
 • Не подценявайте Лумия серията на Нокиа направо са нацелили с тази ос, ааз се радвам на техните успехи.
  Ванката
 • Май единствените вървежни телефони на Нокиа останаха тези, които ги подаряват при преподписване на договор към някой оператор :D
  iWolff
 • Защото единственото нещо, което принадлежи на Нокиа, е името върху телефона. Знаеш какво мисля? Сериозно? Значи знаеш как преди години стоях твърдо зад мнението, че Нокиа ще тръгне надолу? И знаеш как получавах стотици мнения против тази си мисъл? А знаеш ли как някой, който разчита основно на този сайт, ще си помисля, че Нокиа все още е марка в Топ 5? Май само казваш, че знаеш, а? О, да, не съм безпристрастен, защото сега сравнявам Нокиа и...кое?!
  keyone
 • Хайде,недей пиши глупости :| Знаем вече какво мислиш,млад човек си,ама ти липсва безпристрастност и гъвкавост (no) П.С.Данните показват,че има растеж.Моля отявлените айфон маниаци да си спеустят обичайните имагинерни приказки и надутости 8)
  motofen2
 • За толкова непопулярна ос и загиващи титани, като Нокиа това е доста добре. Всъщност си играх с една Омниа и хич не е зле, учудващо но факт.
  Ванката