Nokia Mobile представи сериите смартфони C, G и X

Nokia Mobile представи сериите смартфони C, G и X

Отложеното издание на мобилния конгрес в Барселона промени плановете на много производители за премиера на нови устройства и Nokia Mobile не прави изключение. Финландската компания обаче вече е готова да разкрие какво ни е подготвила за първата половина на годината и една от новините е свързана с новата схема на именуване на продуктите й.

На мястото на досегашната система само със цифри се въвежда нова, която включва и буква. Съгласно нея продуктите се разделят в серии C, G и X, които покриват предложенията в ниския и средния клас, където попадат и представените днес нови продукти. Засега не знаем дали бъдещите модели от по-висок клас ще бъдат отделени в друга серия, но има логика това да е така.

В С-серията са устройствата, които ще запознаят потребителите със смартфоните. Това са евтините модели, към които ще преминат ползващите обикновени телефони. В серията G са масовите модели с комбинация от желани характеристики на достъпна цена. И за финал в Х-серията са моделите, които предлагат повече по отношение на функционалността, здравината и надеждността.

Започваме с С-серията, в която има два нови модела с Android 11 (Go edition). Устройствата ще получат две години ъпдейти на сигурността, но не и нови версии на операционната система, което компанията оправда с желание да запази цената им ниска. Nokia C10 предлага четириядрен чипсет Unisoc SC7331e, 1/2GB RAM, 16/32GB разширяема памет и 6.5" HD+ (720х1600) 20:9 дисплей с покритие от Panda Glass. Телефонът разполага с две 5МР (f/2.2) камери със светкавици и има сменяема батерия с капацитет 3000 mAh. Сред останалите особености са microUSB порт и FM радио. Ще се предлага от юни в сиво и пурпурно на цена от 75 евро.

Nokia C20 също предлага 6.5" 20:9 HD+ дисплей и същото количество памет, но този път има осемядрен чипсет Unisoc SC9863a. Отново предлага две 5МР камери с LED светкавици и има сменяема батерия. Моделът ще е наличен в тъмносиньо и пясъчно. Цената започва от 89 евро, а продажбите започват през април.

Продължаваме с G-серията, която идва с Android 11 и предлага 3 години ъпдейти на сигурността и две на операционната система, което означава, че ще бъде обновена поне до версия 13. Двата модела в нея са G10 и G20 и споделят някои общи черти. И двата са с 6.5" HD+ дисплеи с подсилена яркост и включват батерии с капацитет 5050 mAh с поддръжка на зареждане при 10 вата. И при двата откриваме 8МР селфи камера, USB-C порт, FM радио, странични сензори за отпечатъци, IPX2 покритие срещу водни пръски и бутон за стартиране на Google Assistant.

Nokia G10 е с осемядрен чипсет MediaTek G25 и предлага 3/4GB RAM и 32/64GB разширяема памет. Моделът е снабден и с тройна основна камера с 13МР главен сензор и още два 2МР сензора за макроснимки и боке ефекти. Nokia G20 на свой ред ползва MediaTek G35 и има 4GB RAM и 64/128GB разширяема памет. Камерата е четворна и предлага 48МР (f/1.79) основен сензор в комбинация с 5МР ултраширокоъгълна камера и два 2МР сензора за макроснимки и боке ефекти. Телефонът включва и NFC. Nokia G10 ще се предлага от април в тъмносиньо и пурпурно на цена от 139 евро, а G20 ще се появи в тъмносиньо и в светлосиньо от май на цена от 159 евро.

За моделите в серията X, които идват 3 години ъпдейти на Android, можете да прочетете тук.

Препоръчани оферти


Втора употреба с гаранция