Nokia се изкачи до четвъртото място по доставки в Западна Европа

Скорошни данни на Counterpoint разкриха, че през 2018 HMD Global е доставила 17.5 милиона смартфона с марката Nokia. Ръстът по този показател е с цели 126% спрямо резултатите през 2017. Силната година е позволила на компанията да се изкачи до четвърто място по доставени смартфони в региона на Западна Европа, разкрива информация на Canalys. В този регион са били доставени 4.1 милиона броя смартфона с бранда Nokia спрямо 2.3 милиона през предходната 2017, което е увеличение с 80%. Четвъртата позиция се дели с Xiaomi, която има доставени същия брой устройства, но отчита ръст от 415%. Лидери са Samsung (41.6 милиона), Apple (33.9 милиона) и Huawei (26.2 милиона). Huawei също може да се похвали с увеличение на доставките (41%), но при Apple и Samsung има спад.

Поглеждайки към европейския пазар като цяло, резултатите на HMD не са чак толкова оптимистични през последното тримесечие на 2018. Според Canalys компанията отбелязва спад от 43% на годишна база в Централна и Източна Европа и 5% спад в Западна Европа. Слабото представяне на компанията в края на миналата година може да се отдаде на недостатъчния интерес към представените в този период устройства. През последното тримесечие компанията представи Nokia 7.1, 5.1 Plus и 8.1. В други региони, в които компанията попада в топ 10 на производителите (Китай, Африка, Близкия изток и азиатско-тихоокеанския регион), HMD бележи ръст между 5% и 169%.

Източници: Counterpoint, Canalys, IFN

 • Не говори глупости. Много добре се зарежда батерията на Нокия 6. Вече 17 месеца съм с нея. За 2,5 часа е на 100%. Никакво име не експлоатират. Това си е истинска НОКИЯ , проектирана във Финландия и произведена в Тайван. Ако не ти харесва не пиши глупости смешнико.
  NIkolay Nuk
 • На тяхното зарядно пише 2А, но с най - добрия ми кабел зарежда с 0.5А. На Xiaomi зарядното пише 1А, а със същия кабел зарежда с 1.1А. Толкова за Нокиа - експлоатират името и са по-скъпи от Xiaomi и други китайци - А насреща ДВОЙНО по-малко и като зарядно (супер нелепо е, подарявам китайски зарядни на колегите с Нокиа наоколо, че "оригиналните" не смогват и седи на малък процент сума ти време) и като процесор и като РАМ... Жалка история.
  tzincbg
 • Факт е, че Huawei и Xiaomi се развиват изключително добре и продажбите им постоянно растат навсякъде, включително и в Европа. Да станеш Номер 1 по продажби в две големи европейски страни- Испания и Украйна, задминавайки доскорошните лидери Самсунг и Apple не е шега работа!

  Интересно ми е защо в сайта не се пише за тези новини и огромния прогрес като цяло на китайските производители? Цензура ли има или какво? Добре че има чужди сайтове, откъдето да се информираме. Но после не се чудете защо посещаемоста ви намалява....
  Мilen
 • Истинската Nokia се спомина чрез Microsoft, лично аз като потребител единствено и само на Nokia от 1999 г. насам ми се иска да вярвам, че новите собственици на марката, ще успеят да възвърнат лидерските си позиции пред производителите на перални, компютърни недоразумения и музикални уредби.
  n1
 • ВСИЧКИ ИНЖЕНЕРИ И ДИЗАЙНЕРИ СА СЪЩИТЕ КАКТО ПРЕДИ 8-10 ГОДИНИ. Ти ги познаваш поименно или по друг начин разбра?

  Като напишеш нещо с големи букви и става истина ли? Трябва и аз да пробвам :D
  FOXCONN ИЗПОЛЗВА HMD ЗА ПАРАВАН, ЗА ДА СИ МИСЛЯТ РАЗНИ ХОРА, ЧЕ ТОВА Е ИСТИНСКАТА НОКИА.
  Дали се получи :D
  board
 • Тестовете за издръжливост се манипулират много лесно. Цената е заради името. Инженерите и другите във Финландия са малко - за парлама и за да пазят някои патенти на Нокиа, с които цоцат други производители.
  tzincbg
 • Foxconn е ODM производителя и прави телефоните в китайските си заводи. Дали използва някакви активи на FIH. Според мен не, защото много приличат на фирмени Фокскон телефони.
  A4i
 • НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ЧЕ СЕГАШНАТА НОКИЯ Е КИТАЙСКА ПРЪЧКА. ПРАВИ СЕ В ТАЙВАН , НО ВСИЧКИ ИНЖЕНЕРИ И ДИЗАЙНЕРИ СА СЪЩИТЕ КАКТО ПРЕДИ 8-10 ГОДИНИ. А И В ТЕСТОВЕТЕ ЗА ИЗДЪРЖЛИВОСТ СЕ ПРЕДСТАВЯ НАЙ-ДОБРЕ. Е ЦЕНАТА Е МНОГО НАД КИТАЙСКИТЕ ТЕЛЕФОНИ И ЗАТОВА НЯМА МНОГО ПРОДАЖБИ.
  NIkolay Nuk
 • Много си е китайски! Нокиа. Уж чист Андроид, но агресивно убива приложенията на заден фон точно като Хуавей и има тези странни приложения за телеметрия...
  [img]https://i.imgur.com/GdlTAL0.jpg [/img]
  tzincbg
 • Диянчо, разликата между китайските пръчколяци и Нокия е че Нокия е известна дума която лепят на по-неизвестни телефони от Xiaomi/Huawei.

  Може да кръстиш един китаец Мика ама той няма да стане финландец ако ме разбираш
  iavorski
 • Ами статията е за Nokia,а не за китайските пръчколяци!
  Диян
 • Много странно написана новина... Заглавието би трябвало да е- Xiaomi се изкачи до 4-то място по доставки в Западна Европа. Защото има годишен ръст от 415 %, за разлика от Нокиа, които са само с 80 %. Ясно е, че още следващото тримесечие ще ги задминат.

  Освен това Canalys дава още интересни данни за пазарите в Европа, които не са споменати в новината:

  В Украйна Xiaomi вече заема първото място, докато Huawei със своя подбранд Honor застигат вторите засега Самсунг.

  В Испания Xiaomi измества Apple от третото място, реализирайки 273 % годишен ръст. В същото време Huawei се изкачва на първото място с 36 % годишен ръст, измествайки оттам Самсунг.

  Пълната новина със всички графики ще намерите в този чужд сайт: https://www.gizchina.com/2019/02/11/xiaomi-smartphone-blasts-through-europe-now-no-1-in-ukraine/

  Като цяло две тенденции се открояват- от една страна намаляващите продажби на доскорошните лидери Самсунг и Apple. Същевременно продажбите на Xiaomi и Huawei постоянно растат с внушителни темпове до степен да стават Номер 1 в определени страни в Европа- нещо немислимо само допреди 2-3 години!
  Мilen
 • Ами да, много ясно! Като тук предлагат модели с остарели характеристики, как очакват ръст? Ние да не живеем в Македония?
  kokata