Nokia ще изгражда 5G радиомрежата на A1 България

Nokia ще изгражда 5G радиомрежата на A1 България

А1 България обяви, че е избрала Nokia за основен доставчик на оборудване за своята радиомрежа за достъп (RAN), включително за 5G. Nokia осигурява на A1 оборудване тип AirScale, което вече предлага на бизнес и частните клиенти супербърз широколентов достъп до интернет с много ниско времезакъснение.

Сделката продължава дългогодишното партньорство между А1 и Nokia, а в България за първи път ще се проведат изпитания с новото решение Compact Active Antennas, което дава възможности за разширяване на покритието, подобряване на качеството на услугите и ефективността им, както и оптимизиране на използваното физическо пространство.

A1 използва новото поколение активни антени на Nokia в София за своята 2G, 3G и 4G мрежа. Активните антени съчетават най-добрите технологии по отношение на безжичното предаване на данни и антени, за да повишат ефективността на радиоразпръскването, капацитета на базовата станция и обхвата на сигнала. Освен това активните антени на Nokia са енергийно ефективни и компактни, което позволява по-лесно инсталиране, особено в гъстонаселените градски зони.

Технологията вече беше използвана от А1 по време на старта от Световната купа по ски, който се проведе в Банско по-рано тази година, а освен това е в употреба на няколко локации в София. На събитието в Банско А1 заложи на активни антени и технологията Massive Multiple Input Multiple Output (mMIMO), за да предложи на посетителите на курорта скорости на сваляне на информацията от над 1 Gbps.