Nokia започва да съди HTC, RIM и Viewsonic в Щатите и Германия

Nokia започва да съди HTC, RIM и Viewsonic в Щатите и Германия
Нови битки ще бъдат добавени към патентните войни, на които сме свидетели през последните месеци, след като Nokia обяви, че започва дела за нарушени патенти срещу HTC, RIM и Viewsonic в Германия и Щатите. Причината за съдебните мерки са 45 патента на Nokia, като те ще бъдат разпределени в 5 отделни дела - срещу HTC в щатската международна търговска компания; срещу HTC и Viewsonic във федералния съд на щата Делауер; срещу HTC и RIM в регионалния съд на Дюселдорф и срещу трите компании в съдилищата на Манхайм и Мюнхен.

Става дума за патенти, свързани със създаването на антени с двойни функции, управлението на енергопотреблението и модемите с повече режими на работа. В софтуерно отношение засегнатите патенти са свързани с магазините за приложения, мултитаскинг, навигация, динамични менюта, криптиране на информация, изтегляне на електронна поща в мобилно устройство и изобразяване на разменени съобщения в последователен вид.

Компанията коментира, че има обширно портфолио от патенти и вече е лицензирала 40 компании за използването на тези, които се смятат за такива с особено значение за стандартите. Опитала се е да избегне съдебните преследвания в този случай, но се е наложило да прибегне до тях, за да спре незаконното използване на интелектуалната собственост на компанията.

 • Първият смартфон е IBM Simon (1992) и върви под управлението на DOS.
  Wishmak3r
 • Не съм на 100% сигурен, но мисля че SAGEM е направил, първия смартфон.
  katinar
 • [Quote]Ами тези финландци измислиха смартфона[/Quote] Какво ли са измислили? Първия смартфон е ericsson. [Quote]направиха първия телефон с камера и с цветен дисплей. [/Quote] Първия е sharp jsh04. Много глупости пишеш, много...
  vladovn
 • [Quote]Ами тези финландци измислиха смартфона, направиха първия телефон с камера и с цветен дисплей.[/Quote] Коля,те и англичаните са измислили футбола ама.......;) [Quote]Явно не сте виждали новите им модели с WP i Симбиян бел.[/Quote](woo) Анджек,щот сме ги виждали я:D [Quote]Не знам за 2 години колко пъти съм я изпускал....[/Quote](woo) Тебе да не те гони паркинсон бре:D:D
  rado243
 • Защо да не разбирате хората които обичат НИКИЯ? Ами тези финландци измислиха смартфона, направиха първия телефон с камера и с цветен дисплей. И не ми пробутвайте клишета от рода "старомодна Нокия". Явно не сте виждали новите им модели с WP i Симбиян бел. Освен това Нокията е много здрав телефон.Не знам за 2 години колко пъти съм я изпускал.... А що се отнася до самсунг това е фирма която гледа да открадне някоя идея. Бил Гейц ги осъди да му плащат за всеки продаден телефон, сега е ред на Нокия да ги нагъзи!!(yes)
  Kolqta
 • Ти си бил гоУем разбирач. Това, че една марка ми е по-симпатична от друга и съм свикнал да ползвам нея ме прави неандерталец, така ли? Добре, че има галфони като теб да ме развеселяват преди началото на раб. ден.
  Wishmak3r
 • [Quote]Да се приготвят фирмите произвеждащи гуми,галоши и презервативи щот нокиа кат се върне към старото си производство ще си търси и там патентите [/Quote] Хаха,много добро попадение,поздравления!:D
  Spiderman_ot_selo
 • Ама щото, ако има: Всички да си ползват патентите и тези които съдят са прави.( Моторола, Айфоун, Самсунг и Т. Н.) Ако няма: Никой да не претендира. Преди време едни други съдебни саги се вихреха и имаше ЗА и ПРОТИВ. Сега Нокиа съди и ВСИЧКИ СА ПРОТИВ. НЕ се плашете толкова. То Нокиа беше каквото беше.
  geleto_
 • Давам ценен съвет на Нокиа- да патентоват бъга. Така всеки друг производител в телефона на който се появи бъг може да бъде съден от Нокиа.
  edin
 • [Quote]Трябва ли да има патентно право, или не[/Quote]:D:D То за това се съдят я;) Да се приготвят фирмите произвеждащи гуми,галоши и презервативи щот нокиа кат се върне към старото си производство ще си търси и там патентите :P
  rado243
 • От толкова обиди не разбрах: Трябва ли да има патентно право, или не:|
  geleto_
 • Къде са модераторите? Или обидите са позволени във форума?
  KOBRETI
 • Много си прав! Всеки обича нокия... защо?! Никога не сам разбирал хора, които обичат нокия. Няма абсолютно нищо с което нокия е по хубава от HTC или изобщо някой телефон, който е с Android. Хората които обичат нокия не разбират и грам за съвременна технология и смартфони!
  armkenz
 • Уж пишеш грамотно, пък колко си прост...
  fintaraBG
 • Абее,ти наистина си бил много просто и заблудено момче,даже и старомодно,с тая нокия!!!
  t1ri