Нов чипсет на Qualcomm обещава по-добри умни часовници с Wear OS

Нов чипсет на Qualcomm обещава по-добри умни часовници с Wear OS

Qualcomm разкри подробностите за своя нов чипсет за умни часовници, за който ни подготвяше от известно време. Името му е Snapdragon Wear 3100, а появата му обещава да видим часовници с подобрения в ключови области като удължен живот с един заряд и подобрена always-on функция за дисплея. Важна роля за тези промени има добавеният втори процесор с ниска консумация на енергия, който се занимава със задачите, когато часовникът не е в употреба. Чипът се използва от сензорите и функцията always-on и според Qualcomm консумира до 20 пъти по-малко енергия спрямо основния процесор, който остава непроменен от предишното поколение на чипсета.

Подобренията ще увеличат и автономността на часовниците - компанията очаква около ден повече за стандартните модели с Wear OS и с около 5 часа за фешън моделите. Производителите пък могат да изберат да добавят и по-малки батерии за създаването на по-тънки часовници. Положителна промяна би трябвало да има и при спортните модели, защото чипсетът подобрява работата с GPS и осигурява около 15 часа работа с едно зареждане. Копроцесорът ще позволи създаването на always-on екрани с разширена функционалност и подобрена визия с плавни анимации и обновяване на данните в реално време.

Часовниците със Snapdragon Wear 3100 ще могат да изключват умните си функции при изчерпване на батерията, за да осигурят още дни на употреба като обикновени часовници. Така 20% от капацитета на батерията може да стигне за около седмица работа в този опростен режим. Qualcomm вече ще позволи на компаниите да добавят свой код, който обработва данните от различните сензори, така че някои устройства може да се окажат по-добри от другу в отчитането на пулса или физическата активност. Първите часовници с новия чипсет ще се появят до края на годината от компании като Fossil, Louis Vuitton и Montblanc. Заедно с това те ще използват и новата версия на Wear OS, която беше представена наскоро.

Източник: Qualcomm