Новата версия на Apple Watch може да прави електрокардиограми

Днешното събитие на Apple започна с премиерата на новата версия на умния часовник на компанията, която представлява сериозен ъпгрейд в почти всички отношения. Устройството има обновен дизайн и предлага 30% по-голям дисплей със заоблени ъгли, който покрива почти цялата му предна част и показва повече информация, благодарение на оптимизациите в watchOS 5. Въпреки по-големия дисплей джаджата е с по-малък обем и е по-тънка от предходното поколение. Промяна има и в интерфейса на основните приложения, които също показват повече информация.

Часовникът е получил и нова цифрова коронка с тактилна обратна връзка, с 50% по-силен говорител и заден панел от керамика и сапфирен кристал за по-добра устойчивост на надраскване, а иначе устройството ще се предлага в размер 40 мм и 44 мм. В Apple Watch Series 4 се ползва нов двуядрен 64-битов процесор S4, който е собствена разработка и би трябвало да осигури два пъти по-висока производителност. Другите хардуерни промени включват обновени акселерометър и жироскоп, които помагат на устройството да установи падане и след това да изпрати сигнал за помощ, ако засече липса на движение.

Джаджата вече може да засича неравномерен сърдечен ритъм и дори да прави електрокардиограми чрез вградените в задния панел електроди и поставяне на пръст върху цифровата коронка. Функцията е одобрена от FDA (Food and Drug Administration), но ще бъде достъпна само в Щатите. Въпреки промените животът на батерията остава непроменен - около 18 часа. Продажбите на Apple Watch Series 4 започват този петък, но доставките ще стартират на 21 септември на цена 399 долара за обикновената версия и 499 долара за тази с мобилни възможности. В същото време компанията ще продължи да продава Apple Watch Series 3 на цена oт 279 долара.

Източник: Аpple

 • [Quote]Китайци за по 10$ "мерят" кръвно налягане и ниво на кислород в кръвта, а такива от 15$ правят и ЕКГ, а ги има от поне една година..[/Quote] Мерене на пулса и ниво на кислород в кръвта Самсунг го имат сигурно от 10 години. [Quote]А за глюкомерите и диабета представа си нямаш.  [/Quote] Сигурно знам доста повече от теб, все пак майка ми и баща ми развиха диабет тип 2(неинсулинов)
  Legolaself01
 • Китайци за по 10$ "мерят" кръвно налягане и ниво на кислород в кръвта, а такива от 15$ правят и ЕКГ, а ги има от поне една година.. А за глюкомерите и диабета представа си нямаш.
  TrEnIoRa
 • [Quote]Трябва да има състезателен елемент м/у брандовете[/Quote] Няма никакъв смисъл, накрая се купуват най-много часовниците на Епъл, и то напълно незаслужено. Логото продава. [Quote]Дори да не е пълна кръвна картина, а само нивото на захар [/Quote] И сега го има този сензор, в човека се имплантира миниатюрен чип и часовника или телефона отчита кръвната захар. За съжаление никой не рискува за да го сложи в някое устройство. По-лесно е с глюкомерите от аптеката, а и по-евтино. Имаше новина, че часовник на Самсунг ще измерва кръвното налягане, но си остана само новина за сега. Мисля, че Xiaomi пуснаха такъв.
  Legolaself01
 • Дори да не е пълна кръвна картина, а само нивото на захар (woo)
  npet
 • Трябва да има състезателен елемент м/у брандовете :) вярвам че този който предложи и ЕЕГ ще "избие рибата" :D а ако добавят и кръвна картина някаква да прави вече ще е супер :D
  terry1
 • Хубавото е, че и другите ще почнат да го вграждат и дори усъвършенстват от немай къде. За начало Huawei( те казаха, че копират I watch, но и те не знаят защо, явно да имат и китайците ако поискат, да не се чувстват изоставени) , после Xiaomi и други ценово ефективни брандове.
  tzincbg
 • да добре стана :D :P трябва да започнем другите функции, че ако караме така ще излезе 5-та преди да сме го разчоплили достатъчно :D
  terry1
 • @tweeg (yes) Разчоплихме го в детайли това Епълско екг-е.
  npet
 • По тази логика всеки, който си купи продукти на дадена марка, няма право да се изказва за нейните недостатъци, така ли? ;)
  tedddyster
 • [Quote]Часовникът има сензор за сърцето (за удари в минута) от предишната версия. Сигурно ще служи като база за известяване за ЕКГ (или каквото там ще мери новото).[/Quote] Ясно че има оптичен сензор. Точно в него е проблема с хващането на аритмията и затова се налага да се сложат електродите. Ако се хванем 100 човека и сложим по един оптичен сензор на 90 от нас ще изкара аритмия. Дали може да се ползва за известяване??? 1) Поради неточността му ще има много фалшиви известявания 2) Ако имаш аритмия ще я усетиш преди часовника (жена ми е с аритмия и знам какво говоря).
  tweeg
 • Ako хване нещо супер - може да те спаси. За съжаление ако не хване, това не значи, че всичко е наред. Ако това е ясно на всички, които си го купят, ще е добре. Иначе наистина си е иновация, искам още по-бързо да се тестват и вграждат всякакви биометрични сензори.
  tzincbg
 • Ама кой очаква часовника да е апарат за ЕКГ? Часовника дава насоки, лекуваш се и си правиш изследване в болница. Като се самоубиеш от простотия, няма ЕКГ-то на часовника да ти е виновно. Това е интересна функция, която се вмества в часовника и е полезна, тук се оказа че и много кардиолози коментират та да ни разкажат за сърдечното здраве. :D
  terry1
 • Всъщност FDA не го е одобрила, а е разрешила продажбите - https://www.theverge.com/2018/9/13/17855006/apple-watch-series-4-ekg-fda-approved-vs-cleared-meaning-safe [Quote]First, the FDA clearance letters for both the EKG and irregular rhythm notification functions note that they are not intended to be used by people under the age of 22. The irregular rhythm feature is not intended for people who have previously been diagnosed with atrial fibrillation, which is one of the most common causes of an irregular rhythm. (In other words, this feature is best used by people who are already well.) And both letters specify that the apps are “not intended to replace traditional methods of diagnosis or treatment.” They might provide extra information and that information might be helpful, but they won’t replace a doctor’s visit. Second, it’s important to understand that the FDA has “cleared” both apps, but that’s not the same as “approving” them. The Apple Watch is in Class II. For Class II and Class I, the FDA doesn’t give “approval,” it just gives clearance. Class I and Class II products are lower-risk products and it’s much easier to get clearance than approval. [/Quote]
  chilko
 • Аз не се съмнявам, че ще е точен, щом имат FDA одобрение. То не се дава лесно. Но просто е 1/12 от възможностите на нормален ЕКГ апарат.
  tzincbg
 • Защото за тях да лъжат е да си навредят на бизнеса. Да като излязат ревюта ще стане ясно. Медиите със сигурност ще проверят до колко е точен.
  sladyrko
 • [Quote]Защо точно аз да не те уча на бизнес? Изглежда нямаш никакви знания, иначе нямаше да пишеш и ти толкова глупости за компания струваща трилион. А и как всички имате тея продукти на Apple, а не спирате да плюете по тях, така и не разбрах. [/Quote] Къде видя да говоря аз за бизнес? Ти зачепваш темата. Не виждам връзка какво общо има капитализацията на Епъл, която изтъкваш на всяка крачка. Аз ти говоря за продуктите, които предлагат. От часовниците на Епъл съм имал 3 броя, 2 от първия и един от втората серия. Не съм ги купувал аз, подаръци са ми. Поносих първия 2 месеца, каишката му почерня без никаква причина, а нова такава струва 40 паунда. Използвах го единствено за безконтактни плащания и като часовник. И трите ги преподарих. От продуктите на Епъл в момента имам iPhone X, едни слушалки airpods и един вече поостарял макбук. А за часовника ще се убедиш сам, че пак лъжат за ЕКГ. Сега като го пуснат ще се убедиш сам по ревютата.
  Legolaself01
 • Ако погледнеш в сайта им предлагат се няколко модели каишки, това че си избрал бяла е нормално да се зацапва. Ябълките не ти дават гаранция за това че ще останат чисти, то зависи от това къде си завираш, ръцете примерно. Можеш да си вземеш метална няма да е така, но и тя се цапа. :D
  terry1
 • Точно казано :) Часовника според мен изглежда супер, от по старите които съм виждал съм сигурен че и изработката му е на високо ниво. Представянето му ми хареса, явно предлага доста и подобрени функции. Друг е въпроса дали бих дал 600-700-800? за такъв или малко повече за някакво по класическо желязо. Не защото имам съмнения а защото няма да му ползвам и половината възможности. Обаче както часовника така и с телефоните Ябълките пак привличат много повече интерес отколкото всички Андроиди взети заедно.
  terry1
 • Защо точно аз да не те уча на бизнес? Изглежда нямаш никакви знания, иначе нямаше да пишеш и ти толкова глупости за компания струваща трилион. А и как всички имате тея продукти на Apple, а не спирате да плюете по тях, така и не разбрах.
  sladyrko
 • @tweeg Часовникът има сензор за сърцето (за удари в минута) от предишната версия. Сигурно ще служи като база за известяване за ЕКГ (или каквото там ще мери новото). Техническо инфо и самото приложение още липсват. Само можем да гадаем как ще работи точно. Разгледах внимателно сайта на Епъл, няма детайли още. За холтера ми е ясно, там е друга (beer)
  npet