iPhone Xs и Xs Max са по-мощни и имат двусимови възможности

Както очаквахме, днес Apple представи три нови модела смартфони iPhone и два от тях наследяват миналогодишния iPhone X. Сред тях е и най-големият смартфон в историята на серията. Устройствата се казват iPhone Xs и Xs Max и предлагат същия дизайн като своя предшественик, но вече ще се предлагат и в златисто оцветяване. Както обикновено за устройства с индекса s моделите носят главно хардуерни подобрения като нов процесор и камера с разширени възможности.

И двата са водоустойчиви (вече IP68), имат стоманена рамка и стъклен заден панел и са снабдени с подобрена система за лицево разпознаване Face ID. iPhone Xs е с 5.8" OLED дисплей (2436x1125), но iPhone Xs Max осигурява 6.5" панел (2688х1242), което го прави най-големия смартфон на Apple и дори по-голям от Samsung Galaxy Note9. И двата телефона поддържат HDR съдържание, имат стерео говорители и записват стерео звук. Двата модела използват новия шестядрен процесор A12 Bionic, който е изработен по 7nm процес като Kirin 980 на Huawei.

Двете ядра с висока производителност са с 15% по-бързи, а другите четири ядра са с 50% по-ниска консумация на енергия. Добавен е и с 50% по-бърз четирядрен графичен ускорител. Откриваме още подобрен контролер за паметта, който поддържа до 512GB вградена памет, както и нов Neural Engine за ускоряване на задачите с машинно обучение. Въпреки всичко това iPhone Xs осигурява с 30 минути по-дълго време на работя спрямо iPhone X, а при другото устройство подобрението е с час и половина.

Телефоните предлагат и двойна основна камера с подобрени параметри. Двата 12МР сензора отново са с оптична стабилизация, а този в широкоъгълната камера (ƒ/1.8) е с по-големи пиксели. Телефото камерата има по-светла бленда ƒ/2.4, което също би трябвало да подобри представянето й на тъмно. Предната камера също има нов сензор, но резолюцията му от 7МР остава непроменена. Блендата й е ƒ/2.2.

Камерата включва режима Smart HDR, който работи подобно на технологията на Google и комбинира много кадри в една финална снимка с повече детайли и разширен динамичен диапазон, като при това разчита и на изкуствен интелект за сегментация на сцената и оптимизиране на различните й части. Вече е възможно промяната на боке ефекта и след заснемане на кадрите - нещо, което познаваме от телефоните с Android.

За пръв път телефоните поддържат работа с две SIM карти, но не бързайте да се радвате, защото моделите комбинират e-SIM със стандартна SIM карта, а първата все още не се поддържа от българските оператори. Единственото решение на това е да внесете предназначената за Китай версия на iPhone Xs Max, която има слотове за две отделни SIM карти.

Телефоните ще се предлагат с 64GB, 256GB и 512GB вградена памет, а продажбите започват на 21 септември след началото на предварителните поръчки на 14 септември. Цената на iPhone Xs започва от 999 долара (1149 евро), а тази на iPhone Xs Max стартира от 1099 долара (1249 евро). В България телефоните ще се появят на 28 септември.