Новият 5G модем на Intel ще е на пазара в началото на 2020

Intel обяви, че ще ускори с над половин година пускането на пазара на новия модем XMM 8160 5G, който ще е наличен за хардуерните партньори на компанията през втората половина на следващата година, но първите комерсиални устройства с него (телефони, компютри, широколентови рутери) се очакват на пазара в началото на 2020. Устройството поддържа пикови скорости до 6Gbps, което го прави около 6 пъти по-бързо от актуалните LTE модеми.

Модемът, който е с по-малки от цент размери, поддържа новите стандарти за 5G New Radio (NR) standalone (SA) и non-standalone (NSA), но освен това осигурява съвместимост и с познатите технологии 4G, 3G и 2G. Intel посочва, че подобни едночипови решения ще позволят на производителите да проектират по-малки устройства с по-ниска консумация на енергия, защото се избягва включването на два модема – за 5G и за съвместимост с класическите телекомуникационни технологии.

Поддържа се и едновременна връзка с LTE и 5G мрежи, което е важно, защото 5G устройствата трябва да са обратно съвместими с 4G за случаите, в които не е налична 5G мрежа. Модемът поддържа милиметрови вълни (mmWave) и честоти под 6 GHz (включително FDD и TDD ленти от 600 MHz до 6 GHz). Не е изключено да видим модема в iPhone, защото наскоро се заговори, че устройствата ще получат 5G възможности през 2020 година, а в момента Intel е единственият доставчик на модеми за Apple.

Източник: Intel