Новият формат за обкръжаващ звук на Sony идва тази есен

Новият формат за обкръжаващ звук на Sony идва тази есен

Японската компания Sony обяви, че тази есен на пазара ще бъде достъпен нов музикален формат, който осигурява обкръжаващ звук. Той се казва 360 Reality Audio и ще е достъпен в Европа и Северна Америка с около 1000 изпълнения от изпълнителни като Марк Ронсън и Фарел Уилямс през стрийминг услугите Amazon Music HD, Deezer, nugs.net и Tidal. Разработката беше обявена по време на CES в началото на годината, а според компанията тя веднага е предизвикала интерес сред индустрията и творците.

Системата позволява създаването на ново музикално преживяване чрез добавяне на информацията за позицията около слушателя на различните инструменти в едно изпълнение. Така слушателите могат да се потопят в звук, който напомня на този от живо изпълнение. Компанията работи с големи музикални издатели (Sony Music Entertainment, Universal Music Group и Warner Music Group), Live Nation, услуги за дистрибуция на музика и други организации за създаването на музикална екосистема около 360 Reality Audio.

Тази есен форматът ще е наличен през Amazon Music HD, Deezer, nugs.net и Tidal, а освен това се работи с Napster и други услуги. Както споменахме, в началото ще са налични около 1000 изпълнения, но по-късно ще бъдат добавени и други. Компанията обещава микс от съвременни и класически изпълнения плюс концертни записи. Форматът ще може да се изпита през слушалки първо чрез Deezer, nugs.net и Tidal.

Освен това ще може да се слуша и през говорители, които са снабдени със специален декодер от Sony, а също така съвместими песни могат да се възпроизвеждат през Amazon Music HD с Echo Studio. Компанията обещава и съвместимост с устройства с Amazon Alexa и Google Chromecast (всяко трябва да има декодер), като и с чипсети от MediaTek, NXP Semiconductors и Qualcomm. Предстои да разберем дали технологията ще се наложи, защото макар да е съвместима с отворения стандарт MPEG-H 3D Audio, за ползването й ще трябва да се плащат такси.

Източник: Sony

Оферти на деня

  • По-добре да правят това, в което са добри, вместо да мъчат себе си и потребителите с телефоните.
    Kuzmanow