Смартфони на Apple и Samsung облъчват повече от допустимото, сочи проучване в САЩ

Смартфони на Apple и Samsung облъчват повече от допустимото, сочи проучване в САЩ

Apple и Samsung са изправен пред групов съдебен иск в Калифорния заради обявеното наскоро независимо изследване, което сочи, че RF радиацията от някои от смартфоните на компанията надвишава ограниченията, зададени от регулатора FCC в САЩ. В делото влизат и маркетинговите материали на двете компании, в които се твърди, че продуктите им отговарят на регулационните изисквания.

Освен това част от делото е и липсата на предупреждение за потенциално негативното въздействие върху здравето на потребителя, което се свързва с излагането на по-високите нива на RF радиация. Сред участниците в делото са собственици на iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone X, Galaxy S8 и Galaxy Note8.

Всичко това идва след тестове на изданието The Chicago Tribune, които доказват, че някои от предходните модели на Apple и Samsung надвишават нормите заложени от FCC по отношение на RF излъчването. В някои случаи нормите за SAR (специфично ниво на абсорбиране) са надвишени петкратно, като максимумът заложен от FCC е 1.6 вата на килограм (1.6W/kg) осреднено за 1 грам тъкан.

За да бъдат одобрени за продажба смартфоните не трябва да надвишават горепосочените нива при държане до главата и на 1 инч от тялото. Задълбочените тестове на The Chicago Tribune включват 11 различни модела, от които четири модела iPhone (iPhone 7, 8, 8 Plus и X), три Galaxy (S8, S9 и J3), три устройства на Motorola (E5, E5 Play и G6 Play) и BLU Vivo 5 Mini. Смартфоните са тествани в лабораторията Moulton, която е акредитирана от FCC, като са поставяни на 2, 5, 10 или 15 милиметра от симулирана тъкан, която включва смес от захар, вода и сол.

Сред най-лошите резултати са тези на iPhone 7 с между два и четири пъти по-високи излъчвания спрямо лимита при разстояние от 2 милиметра. Трите модела на Samsung също надвишават нивата, като най-сериозно това е при Galaxy S8 с 8.22W/kg, което е пет пъти над настоящия стандарт. Само два от моделите са под лимита за илъчване при теста на разстояние от 2 мм – iPhone 8 Plus и BLU Vivo 5 Mini.

Излъчванията при iPhone 7s са били два пъти над нормата, при iPhone 8 три пъти над нея, а при Moto Е5 Play са отчетени четири пъти по-високи излъчвания. Останалите модели на Samsung са с два пъти по-високи нива на облъчване. При последвали тестове със задействан сензор за близост, който изключва екрана, моделите на Motorola падат под ограниченията при разстояние от 5 милиметра от тялото. Очаква се FCC да проведе собствени изследвания на част от споменатите модели през идните месеци.

От The Tribune споделят, че проведените от тях тестове представляват най-лошите възможни сценарии за облъчване, които не могат да бъдат приложени в стандартни условия. Според собственика на лабораторията, в която са проведени тестовете, обаче подобно облъчване може да се случи в определени ситуации. Към момента няма научни доказателства, които да показват, че подобни нива могат да са вредни, но облъчването се променя в зависимост от разстоянието на устройството до ухото.

Тестове обаче показват, че на разстояние от 2 мм са отчетени по-високи нива на облъчване спрямо тези при 5 и 10 милиметра. Учените отбелязват, че някои устройства преминават в режим на намалена мощност при приближаване до ухото, защото се ползват вградените сензори, но понякога те не се задействат. Междувременно и трите компании засега отричат устройствата им да не отговарят на регулаторните изисквания.

От Motorola са посочили, че резултатите зависят от задействането на сензорите за близост, което е отчетено от изданието при споменатите вече повторни тестове, които са вкарали резултатите от телефоните на компанията в нормата. От Apple обаче окачествяват резултатите като неточни поради това, че тестовият метод не отговаря на необходимите процедури за точен анализ на iPhone устройства. При повторните тестове с активиране на режима за намалена мощност iPhone 8 е отчел резултат под лимита при 5 мм, но при iPhone 7 излъчването отново е било над нормата.

Източници: The Chicago Tribune, Apple Insider

Препоръчани оферти

 • В момента на избиране телефона работи десетина секунди на пълната мощност на радио модема.
  A4i
 • -
  npet
 • Тестовете са по изискванията на FCC са направени в в оторизирана лаборатория.
  How the tests were performed

  Standard test: The phones were tested in accordance with FCC rules and guidelines. Exposure was measured at two distances from the simulated body: the distance the manufacturers chose for their own premarket testing (5, 10 or 15 millimeters) and a closer "pocket test" at 2 millimeters.

  Modified test: The Apple and Motorola phones were retested after those companies provided feedback based on the results. These tests added steps intended to activate sensors designed to reduce the phones' power. Two newly acquired phones also underwent the modified tests.
  Тестовете определено трябва да се осъвременят, за да отразят начина за ползване на новите устройства.
  Companies testing a new phone for compliance with the safety limit also are permitted to position the phone up to 25 millimeters away from the body — nearly an inch — depending on how the device is used. That’s because the testing standards were adopted in the 1990s, when people frequently carried cellphones on belt clips.
  chilko
 • -
  npet
 • Мисля че SAR стандарта е разработен за радиосвръзка за военни цели преди 40 години. Тестовете са пригодени за възрастни хора. И тогава , както и сега се приема ,че електромагнитното излъчване предизвиква само загряване на тъканите.
  A4i
 • Ясно е, че се опитват по всякакъв начин да спрат китайските производители, включително и с платени статии и черен PR. Но няма начин да победиш пазара. Те вече владеят 2/3 от целият световен пазар на Андроид смартфони! Впечатляващо постижение, откъдето и да го погледнеш!
  Мilen
 • То има и уреди, с които да си Мериш сам, но повечето не са точни.
  tzincbg
 • Хахаха, а Xiaomi как ги плюхте, че били с високи стойности. Май ще се окажат единствените честни. Тук някой беше коментирал, че Самсунг шмекеруват при SAR тестовете и мерят на голямо разстояние, но не можах да намеря в нета нищо конкретно, за да го постна. Явно е бил прав.
  И аз затова се сетих :D Ти да видиш какво правят "големите" фирми...

  Извода е да не вярваме на статиите в нета за "облъчването" и да си ползваме устройството, коети ни допада.
  Мilen
 • Хахаха, а Xiaomi как ги плюхте, че били с високи стойности. Май ще се окажат единствените честни. Тук някой беше коментирал, че Самсунг шмекеруват при SAR тестовете и мерят на голямо разстояние, но не можах да намеря в нета нищо конкретно, за да го постна. Явно е бил прав.
  То не беше и логично - същият обхват с 5 пъти по-малко мощност.
  tzincbg