Някои смартфони с Android вече са по-трудни за хакване от iPhone

Регулярно се появява информация за желанието на различни правителствени агенции и организации да имат лесен достъп до съдържанието на мобилните устройства, които са използвани за престъпни цели. Едно от исканията конкретно на САЩ е технологичните компании да оставят възможност за backdoor достъп до данните, което обаче би обезсмислило изобщо прилагането на криптиране.

В повечето случаи в САЩ органите търсят възможност за достъп на устройства основно от Apple, тъй като те са най-популярни там. Ново проучване на Vice обаче сочи, че правителството изглежда се справя доста добре с кракването на защитата на смартфоните на компанията и то без нейна помощ. При моделите с Android от друга страна се наблюдава все по-голямо затруднение в тази насока.

Според детектив Рекс Кисър, който провежда дигитални съдебни експертизи, преди година проникването в iPhone е било почти невъзможно, за сметка на лесния достъп до устройствата с Android. Сега обаче хакването на повечето устройства с операционната система на Google е невъзможно.

По данни на Vice, една от най-известните компании за проникване в мобилни телефони - Cellebrite, има инструмент, който се справя с всички модели iPhone до iPhone X (включително). По този начин те могат да добият достъп до записи за местоположението, съобщения, списък с разговорите и данни от конкретни приложения като Instagram, Twitter, LinkedIn и т.н.

От друга страна инструментът на Cellebrite има доста по-ограничен успех при разбиване на криптирането на Android при някои популярни модели. Като пример се посочва невъзможността за извличане на данни от социалните медии, история за браузинг и GPS данни от устройства като Google Pixel 2 и Samsung Galaxy S9. При Huawei P20 Pro на практика решението не е добило каквито и да е данни.

Разбира се, разследващите органи имат на разположение и други инструменти, които могат да бъдат по-успешни, но процесът е по-труден и отнема повече време и ресурси. Според източниците на Vice, дори най-новите устройства като iPhone 11 Pro Max могат да бъдат кракнати. Заключенията на изданието обаче са, че Android вече е по-добра алтернатива по отношение на защитата на данните.

Източник: Vice