Обзор на Startup Weekend Sofia 2014

Обзор на Startup Weekend Sofia 2014
Този уикенд се проведе Startup Weekend Sofia 2014. Събитието започна в петък с 36 презентации на идеи, а след гласуване на участниците бяха избрани 19 от тях, които продължиха напред. Около тях бяха сформирани екипи, които работиха усилено в продължение на 54 часа и в неделя пред журито бях представени 18 разработени идеи. Oрганизаторите направиха всичко възможно, за да разведрят атмосферата, и до голяма степен успяха. Групата по народни танци изненада всички изключително приятно и част от присъстващите дори се присъединиха, за да потанцуват. Въпреки това в неделя следобед положението определено беше напрегнато, докато повечето отбори трескаво довършваха презентациите и продуктите си.

Представени бяха 18 много добри идеи, но все пак наградите бяха ограничени и само част от тях бяха отличени. Третото място беше за Tickey - приложение за закупуване и проверяване на билети за градски транспорт. На втора позиция застана Spopal - приложение за намиране на партньори за спортуване. Победител в надпреварата беше Scarlet - проект за система и хардуерно устройство, които следят дали някой влиза в помещение и действа като аларма, но също така може да следи и да прави статистика за броя хора, които влизат и излизат от помещението. И трите отбора получиха като подарък Мi-Fi устройства и една година мобилен интернет от VIVACOM, а за Scarlet имаше и спа уикенд.

Раздадени бяха и допълнителни награди от другите спонсори на събитието. Приложението, което служи като дневник за пътувания - Tripio, получи услуги от Superhosting на стойност 1000 лева. Наградата на pCloud - 1000 лева и 300 гигабайта облачно пространство, беше получена от разработчиците на версия на приложението за Windows Phone. Despark дадоха награда от 300 лева за най-добър дизайн на приложението Tripio. Играта Who Am I, базирана на популярната игра, в която човек трябва да познае кое е името на челото му, получи от Microsoft като награда летящата джаджа Parrot Ar.Drone. Nokia също раздаде телефони с Android и Windows Phone. И не на последно място, за Tickey имаше и прием в preaccelerator програмата на Start It Smart.

Следващото издание на Startup Weekend в България ще се състои в края на май във Варна. Ако имате идеи, които смятате, че имат потенциал, можете да получите повече информация на сайта на събитието.
http://varna.startupweekend.org


Втора употреба с гаранция