OnePlus с ново софтуерно решение за удължаване живота на батерията

OnePlus с ново софтуерно решение за удължаване живота на батерията

OnePlus разполага със собствена технология за бързо зареждане, наречена Warp Charge, която е базирана на решението на OPPO SuperVOOC. За разлика от познатите ни системи като USB Power Delivery и Qualcomm Quick Charge, при които основно се използва технология за модулиране на напрежението, Warp Charge модулира тока (current) на зарядното.

Препоръчани оферти

Това позволява на компанията да постигне висока скорост на зареждане, като същевременно ограничава загряването на смартфона. Едно от предизвикателствата в случая е необходимостта от по-обемисти адаптери и кабели за зареждане. Сега китайците въвеждат и ново решение, което би трябвало да подобри издръжливостта на батериите в дългосрочен план.

За целта компанията ще прилага технология, наречена „Optimized Charging“, която вече е интегрирана в отворената бета версия на OxygenOS за серията смартфони OnePlus 7. Тя е предназначена за случаите, в които устройствата биват зареждани в продължение на цяла нощ. Опцията е достъпна в раздела за батерията в секцията за настройки, а с активирането ѝ ще се промени и визията на индикатора за нивото на заряд на батерията.

Чрез новата функционалност батерията ще се зарежда до 80% от капацитета си, а останалата част ще бъде заредена в съответствие с настроените аларми или събития в календара. Процесът по цялостно зареждане започва 100 минути преди първата аларма или планирано събитие. През времето системата ще се самообучава от навиците на потребителите.

Възможно е всичко това да помогне за ограничаването на процеса по деградация на батерията, тъй като редица потребители имат практиката да оставят смартфоните си да се зареждат през нощта.

Припомняме, че от години Sony предлага подобно решение в своите смартфони (то е разработено от Qnovo), а с излизането на iOS 13 и Apple включи подобна технология в iPhone и iPad. Общо взето и двете работят по подобен начин - нощем устройствата се зареждат до 80%, а малко преди ставане от сън на потребителите се добавят и останалите проценти.

Източник: OnePlus