Новият 48MP сензор на OmniVision е с размер на пикселите 1.2 µm

Новият 48MP сензор на OmniVision е с размер на пикселите 1.2 µm

OmniVision е сред големите производители на фотографски сензори за смартфони, като продуктите на компанията се използват наред с тези на Samsung и Sony. Тази седмица тя анонсира и най-новия си 1/1.3" сензор – OV48C. Той е същият по размер като 108-мегапикселовото предложение на Samsung, но максималната резолюция е 48MP. По този начин пикселите са по-големи - 1.2 микрометра (µm) спрямо 0.8 µm в сензора на корейците.

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Подобно на повечето предложения от този тип и тук е използвана технология Quad Bayer за сливане на четири пиксела в един, което позволява заснемането на снимки с размер 12MP при големина на пикселите 2.4 µm. Сензорът може да заснема видео в резолюция до 8K или 4K при 60 кадъра в секунда (fps). Снимането на клипове в забавен каданс е възможно в резолюция 1080p при 240 fps и в 720p при 360 fps.

Сензорът включва и технология PureCel Plus, която е еквивалент на ISOCELL, а чрез двойна конверсия се постига и по-добро съотношение сигнал-шум при HDR снимките. Поддържа се и функционалността Stagger HDR, която на практика представлява комбинирането на множество изображения (multi-shot) в HDR. OmniVision OV48C поддържа 4C Half Shield за бърз автофокус със засичане на фазата и дигитален зуум при снимане в 12MP. От компанията вече предоставят семпли от сензора си на производителите на смартфони.

Източник: OmniVision