Опасни ли са 5G мрежите за здравето?

Опасни ли са 5G мрежите за здравето?

Навлизането на 5G мрежите естествено породи и загриженост за тяхната безопасност. В отделни страни като Швейцария дори имаше улични протести срещу новата технология, а едно от основните искания на гражданите бе да се наложи мораториум върху използването на мрежи от пето поколение до окончателното становище относно тяхното влияние върху хората. Притесненията са свързани главно с т.нар. милиметрови вълни с честоти 24GHz или по-високи. Заради техните свойства тези вълни ще се ползват за осигуряване на покритие на малки зони или за фиксиран безжичен широколентов достъп.

Именно във връзка с тези опасения сайтът Digital Trends е направил допитване до редица институции като Федералната служба за храните и лекарствата в САЩ (FDA), Американското сдружение за борба с раковите заболявания и Международната агенция за изследване на рака. През FDA 2018 година публикува становище, според което "сегашните лимити на изложеност на радиовълни от мобилни телефони остават приемливи за предпазване на общественото здраве". Сходно е мнението и на Американската агенция за защита на околната среда (EPA) и Националната програма по токсикология (NTP) на САЩ, които не са категоризирали сигналите на мобилните мрежи като причинители на рак.

В същото време Агенцията за изследване на раковите заболявания (IARC) на Световната здравна организация класифицира радиочестотната радиация като "потенциално канцерогенна за хора" заради възможна връзка в поне едно изследване между употребата на мобилни телефони и специфичен мозъчен тумор. Въпреки това СЗО и нейната агенция са на мнение, че доказателствата са твърде малко и твърде ограничени като обхват, за да може да се даде крайно заключение. Тук трябва да се има предвид, че същата организация счита за възможно канцерогенни и продукти като кафето или пудрата за тяло с талк.

Едно от по-любопитните изследвания в тази насока е на Националната програма по токсикология на САЩ. Те са открили, че силно облъчване с 2G и 3G сигнали води до развиване на рак на сърцето при мъжки плъхове. От там обаче уточняват, че нивата и на облъчване, както и продължителността са били в пъти по-високи от тези, които хората изпитват дори при най-високо ниво на използване на мобилните си телефони, така че резултатите в никакъв случай не са относими и към човешки същества.

Освен това от агенцията уточняват, че 5G мрежите са коренно различни от своите предшественици и поради това за тях са необходими отделни проучвания. ОТ FDA пък считат, че поне за момента няма никакви доказателства за потенциален риск от мрежите от пето поколение и съответно причини за безпокойство, защото те се вписват в наложените лимити за облъчване на конкретните честоти. Въпросните лимити обаче са свързани с честотата на устройството, така че при 5G те ще са различни.

Източник: Digital Trends

Оферти на деня