Oppo представи първата камера, която е вградена под телефонния дисплей

Oppo представи първата камера, която е вградена под телефонния дисплей

По време на мобилния конгрес в Шанхай Oppo представи първата в света камера за смартфони, която е вградена под дисплея на устройството. Благодарение на този подход е възможно създаването на устройства без прорези и отвори в екрана, както и без подвижни механизми, в които да бъде поставена селфи камерата. За целта се използва панел с  полупрозрачна част и променена пикселна подредба над сензора за оптимално проникване на светлина в комбинация със специален модул за камерата. Модулът разполага с широка бленда и голям сензор с по-голям размер на пикселите. Всичко това е с цел намаляване на пречупването при проникващата светлина.

Компанията използва и три алгоритъма, които донякъде компенсират солидното покритие на дисплея. Първият от тях е за баланс на бялото, който се грижи за осигуряване на по-добри цветове независимо от източника на светлина. HDR алгоритъм на свой ред осигурява картина с по-голям динамичен диапазон, а решението против размазване работи за засилване остротата на картината. Все още няма яснота кога ще видим първите смартфони с тази технология, а от компанията споменават, че това ще се случи в близкото бъдеще.

Оферти на деня

 • И още, и още, и още много примери могат да се посочат 😊
  Боби13
 • Ксерокса същата история, кодак също, финландските пишещи машини също, калкулаторите....
  tzincbg
 • Само ще припомня че американците от голямата тройка през 60-те са се смеели с глас на боклуците произвеждани от Тойота. И подигравайки се самодоволно леко са изпуснали момента когато японците са ги изпреварили.
  iavorski
 • Въпросът е, че докато няма решение великите не пускат никакво! ;) То така да се доразработи... Много лесно им идва на "иновативните".
  Вито
 • И категорично, нито Ябълката, нито Самсунг имат право да кажат след време, че са първите с вградената в дисплея камера ! Защо някой пунал ли е такава в момента? Кой ще е първи на пазара с добре работещо решение, ще видим.
  board
 • Аха, макет.
  Вито
 • Разбира се Самсунг рекламиране сгъваем телефон 5 години, накрая официално го представи, [U]но му спря продажбите щото се оказа боклук[/U]. Е, за 5 бона ама... Корейски. Ти купи ли си го?
  Ванката
 • Разбира се Самсунг пускаше новини, че работи по сгъваем телефон 5 години, накрая официално го представи с гръм и трясък, но му спря продажбите щото се оказа боклук. Е, за 5 бона ама... Корейски.
  Вито

 • Абсолютно е така. Компании като Apple и Samsung представят продукти, които наистина работят. Китайците са отличници в гръмките реклами и обикновено иновациите им са пълни боклуци...
  Note 7, Galaxy Fold.
  С Ноут 7 нямаше нищо иновативно, а конструктивен дефект. Галакси Фолд все още не е пуснат точно, защото има много недоизпипани елементи. Китайците пускат нещо дето я работи коректно, я не работи, или когато си иска, но важното е да са първи. Давайте си парите за китайски боклуци - това не е мой проблем, величайте си ги до небесата колкото си искате, не ми пречи... :D Не съм богаташче, че да си давам парите за експерименти. Все пак хората гласуват с парите си. В България са на мода китайските боклуци, защото ни е такова икономическото положение. Ниски заплати, лошо образование, а и като цяло хората не са свикнали да плащат за качество - плащат за ниска цена! Примери около мене бол. Пресен случай с един френд. В рамките на година си купи 4 китаеца за по 250-300 лева и само последния му работи засега. Тия пари да ги беше дал за един телефон висок клас, да не се занимава с глупости. Сега шкафчето е пълно с боклуци...😂😂😂
  Ванката

 • Абсолютно е така. Компании като Apple и Samsung представят продукти, които наистина работят. Китайците са отличници в гръмките реклами и обикновено иновациите им са пълни боклуци...
  Note 7, Galaxy Fold.
  iavorski
 • Да не би една технология веднага да е била върховна и нататък не се е развивала ? Тогава щяхме да бъдем с телефони с бутони ! Честно, не Ви разбирам ! И категорично, нито Ябълката, нито Самсунг имат право да кажат след време, че са първите с вградената в дисплея камера !
  Боби13
 • В момента, в който ябълките кажат, че са първи те наистина ще са първи!
  Ще са първи с имплементирането на идеята по начин, който не се различава с това, което имаме сега.
  Няма да има - ама малко по-замъглено е, има проблеми и т.н.
  Затова ще са първи, защото ще го направят по начин, който просто да работи!
  Абсолютно е така. Компании като Apple и Samsung представят продукти, които наистина работят. Китайците са отличници в гръмките реклами и обикновено иновациите им са пълни боклуци...
  Ванката
 • В момента, в който ябълките кажат, че са първи те наистина ще са първи!
  Ще са първи с имплементирането на идеята по начин, който не се различава с това, което имаме сега.
  Няма да има - ама малко по-замъглено е, има проблеми и т.н.
  Затова ще са първи, защото ще го направят по начин, който просто да работи!
  radko89
 • Важното е да се развият нещата. Всяка технология търпи развитие и в началото е проблемна ! Технологиите се развиват и това е ! Само очаквам с нетърпение да обяват ябълковидните момента, в които ще кажат, ние сме първи със скритите камери ! Тогава ще се появи и елфът да каже... ето китайците Крадат.. Само, че излиза, че крадецът ще вика дръжте крадеца !!
  Боби13
 • Важното е да се развият нещата.
  tzincbg
 • Той вицепрезидента на Oppo си го е казал, че това е все още в процес на разработка и качеството на снимките не е добро. Но както и @board казва друго си е да пуснеш нещо, което не работи като хората, важното е да си първи...
  [i]However, less than 24 hours before the launch, the company Vice President Brian Shen said expectations about image quality should not be high - the new technology is still in development.
  Източник GSM Arena. [/i]

  [url]https://www.gsmarena.com/oppos_underscreen_camera_to_have_trouble_with_image_quality-news-37766.php[/url]
  iWolff
 • Така викахте и за сензора за отпечатъци под дисплея, пък си работи. Преди казвахте, че тези китайци са тестови субекти за следващи технологии в западните телефони, сега вече и тази позиция не е политически коректна...
  tzincbg
 • Те си казаха да не очакваме най-доброто качество. :D
  https://www.gsmarena.com/oppos_underscreen_camera_to_have_trouble_with_image_quality-news-37766.php
  Аз предпочитам изскачаща камера, хем по-сигурно, хем по-качествено.
  Вито
 • Не бе, просто китайците са способни да покажат всякакъв полу работещ боклук, колкото да се тупат в гърдите, че са първи. За това казах, дай да го пуснат в телефон, да видим излиза ли нещо приличащо на нормална снимка и тогава да ги поздравим(еветнуално).
  board
 • Ама разбира се, те и прототип имат за космически кораб, ама чакат да видят как се чистят проблемите с излитането... :lol:
  Вито