Още детайли за Thunderbolt 4

Още детайли за Thunderbolt 4

През януари Intel представи новия стандарт Thunderbolt 4, но без да сподели детайлните му характеристики. Едно от основните неща, с които се запознахме тогава, беше, че той няма да е по-бърз от предходното поколение Thunderbolt 3.

Сега от компанията споделят нови детайли, които ни дават малко повече яснота за това, което може да очакваме от бъдещия стандарт. На първо място става ясно, че той ще е съвместим с USB4, който също ще дебютира с платформата Tiger Lake по-късно през годината. При наличието на съответния хардуер ще се поддържат скорости на трансфер до 40 гигабита в секунда.

Thunderbolt 4 ще може да поддържа два монитора с резолюция 4K или един с 8K, като ще позволява преноса и на PCIe видеосигнал при 32 гигабита в секунда. Освен това той ще може да се използва и за захранване на устройства при мощност до 100W. Налична е и поддръжка за 4-портови докинг аксесоари.

По отношение на сигурността също се постига подобрение, тъй като ще се изисква защита Direct Memory Access. Thunderbolt 4 е безплатен за използване от страна на производителите, но те ще трябва да заплащат такси, за да използват името и логото му.

Източник: Intel