Още за мобилната технология на Ericsson в софийското метро

Преди дни писахме, че до края на годината очакваме софийското метро да получи мобилно покритие по цялата си дължина. Доставчик на технологията е Ericsson и компанията беше любезна да предостави допълнителна информация за спецификата на проекта, който по нейни думи е уникален за България. Както стана ясно, той ще осигури 2G и 3G услуги за пренос на данни и глас в цялото метро, а освен това по-късно системата ще може да бъде лесно надградена, за да се добави и поддръжка за стандарта LTE.

От Ericsson научихме, че ще се обезпечи съвместимост с технологиите GSM/GPRS/EDGE на 1800MHz и UMTS/HSDPA/HSPA+ на 2100 MHz, като клетките ще се ползват едновременно от трите български мобилни оператора. Иначе решението е базирано на комбинация от активна разпределена антенна система (distributed antenna system или DAS), оптични отдалечени компоненти за разпръскване на сигнала, т.нар. leaky feeders за покриване на тунелите (това са кабели по протежението на тунелите, които действат и като антени за приемане и предаване на сигнал), и пасивни DAS за покриване на станциите.

Според компанията разработката е изключително модерна и е последно поколение в решенията за осигуряване на мобилно покритие в закрити пространства. Базирана е на опита на Ericsson в подобни проекти в целия свят, и особено в Щатите, където търсенето на подобни технологии е голямо и расте непрекъснато. От компанията не уточняват стойността на проекта, но споделят, че в края на септември мобилното покритие ще е факт в цялото метро и ще може да се ползва от пътуващите с него.

 • Само на 3 станции не го тествах (НДК, \"Европейски съюз\" и \"Джеймс Баучер\"). В стария участък си е както преди, само EDGE покритие. В новият участък всички станции са покрити с HSPA+ и сигналът е пълен почти навсякъде. Само на станция \"Г. М. Димитров\" HSPA-то беше на нула чертички. След приминаване (ръчно) на EDGE, обхват имаше, макар и не пълен. При преминаване (пеша) от станция \"Сердика 2\" към \"Сердика\", при влизането вече в \"Сердика\", HSPA-то изчезна, а за около 20 сек. (стоял съм неподвижно) и целият обхват. После се регистрира при пълен обхват в 2G мрежата.
  Станнислав
 • Честито да е! Вече им а пълен обхват. Аз тествах в част от новите станции. Нека всеки напише. Правивпечателние, че \"старата част\" не е е оптимизирана и за сега се държи по старият начин - губи се обхват, както и скороста на моб. нет варира до едж само. В новата част и на 2та оператора ми беше пълен обхвата и клетката на виваком показваше H.
  maxi_mix
 • Те двете мнения не си противоречат. Както вече казах, смартфон от горния среден клас е нормално да струва 500 лв. без договор и да, за мен това е евтино, защото го сравнявам с цените на топмоделите, които са 1100-1200 лв. без договор. Мисля, че много добре знаеш, как вървят цените: 1. топмодели- 1100-1200 лв. без договор, 900- 1000 лв. с договор 2. среден клас смартфони- 500-600 лв. без договор, 300-450 лв. с договор 3. входен/нисък клас смартфони- 250- 350 лв. без договор, 100-250 лв. с договор
  milen888
 • Ахъ, явно не съм разбрал това: [Quote]Автор: milen888 Дата: 19.06.2013 21:34 Пълно е с евтини смартфони, които поддържат LTE мрежи.[/Quote] А то било съвсем друго: [Quote]Автор: milen888 Дата: 20.06.2013 22:10 Тук моята идея беше да покажа, че смартфоните с LTE възможности не са по-скъпи от аналогичните модели, [/Quote] Ясно. Не, че има евтини lte телефони.
  vladovn
 • Разбира се, евтино е относително понятие, зависи с какво сравняваш. 500 лв без договор или 300-400 лв. с договор е съвсем приемлива цена за смартфон от високия среден клас и то с LTE възможности. При положение че топмоделите- Galaxy S4, HTC One, Sony Xperia Z са по 1200 лв. без договор или 1000 лв. с двугодишен договор. Тук моята идея беше да покажа, че смартфоните с LTE възможности не са по-скъпи от аналогичните модели, както се опитват някои да внушават и да заблуждават хората. Цените са аналогични, както на топмоделите, така и на смартфоните от среден клас. Така че няма никакъв проблем човек да си купи LTE смартфон и до го ползва на 1800 MHz LTE честота. Това е една от трите одобрени честоти за Европа и всички смартфони, които се продават с LTE в Европа я поддържат. За справка: http://www.expansys.com/4G-devices/
  milen888
 • Цените от американския амазон са хубави, но като добавиш мито и ддс и... вече не са чак толкова добри. От expansys най - ниската цена е ~500лв. - не е точно да се каже \"евтино\".
  vladovn
 • В Европа се очаква скоро да започнат продажбите. Очаквана цена- 300 евро, без договор. Съвсем достъпно за смартфон от високия среден клас, 4.3 инча дисплей, двуядрен процесор, Андроид 4.1.2. Телефони колкото искаш, нека тръгнат операторите :D Евтини смартфони с 4Г в амазон: http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_0_3?url=search-alias%3Daps&field-keywords=4g%20phone&sprefix=4G+%2Caps%2C475 Смартфони с 4Г в Англия, цени без договор: http://www.expansys.com/4G-devices/ В заключение- който иска смартфон, ще си ползва смартфон, който не му се дават много пари- обикновен GSM на 1800 MHz. Но внушението, че нямало LTE устройства на 1800 MHz, малко били, скъпи били е абсолютна глупост. Както са написали и на сайта си Expansys- всеки техен смартфон с 4Г поддържа 3 LTE честоти, една от които е 1800 MHz- честотата, на която ще работят в БГ мрежите на Булсатком и Макс телеком.
  milen888
 • Този линк е за Хонк Конг. Покажи модел за Европа с ниска цена.
  vladovn
 • [Quote]Като българска компания, занимаваща се с иновации, ние можем да изберем най-модерната технология за изграждане на мрежи от четвърто поколение, а именно LTE в съчетание с доказалата се технология GSM. По този начин ще отговорим на нарастващите изисквания на нашите потребители", каза Максим Заяков.[/Quote] Ето какво е казал по въпроса Максим Заяков, мениджъра на Булсатком. Очевидно е, че има техническо решение, иначе няма две компании да хвърлят милиони левове в изграждането на мрежа, която няма да се използва :D Те да тръгнат живот и здраве есента, другото е лесно. И още нещо. Пълно е с евтини смартфони, които поддържат LTE мрежи. Не знам какъв е този слух, че са скъпи. Просто сегашните оператори не ги внасят в БГ, защото какво да кажат на потребителите си- не предлагаме LTE? Ето ти само един пример: LG Optimus F5: [Quote]2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 3G Network HSDPA 900 / 1900 / 2100 HSDPA 900 / 2100 4G Network LTE 800 / 1800 / 2600 [/Quote] http://www.lg.com/hk_en/mobile-phones/lg-P875 Друг такъв телефон: Huawei Ascend P2: http://www.huaweidevice.com/worldwide/productFeatures.do?pinfoId=3526&directoryId=6001&treeId=3745&tab=0 4G LTE Rel. 8 (UE Cat 4) - 800, 1800, 2100, 2600 MHz Списък с 25 модела смартфона с 4Г: http://www.verizonwireless.com/b2c/store/controller?item=phoneFirst&action=viewPhoneOverviewByDevice&deviceCategoryId=1
  milen888
 • Съмненията бяха нe за GSM-1800Mhz, а за LTE на 1800Mhz. Двубандови 900/1800Mhz телефони има от далечната 2000г. така че няма никакъв проблем да се ползва тази честота в метрото. Между другото всички пико и фемто клетки работят само на 1800Mhz от 2G честотната лента и това е обяснимо с по-големия капацитет на честотата и нуждата от по-малка площ на покритие на радио сигнала. Друг е въпроса за LTE на 1800Mhz който се поддържа от много малко устройства и то с висока цена.
  mamuta70