От 1 август повече клиенти на Telenor ще имат достъп до VoLTE

Telenor обяви, че след успешно проведените тестове с произволно избрани абонати компанията ще разшири достъпа до технологията за пренос на глас през 4G мрежа Voice over LTE (VoLTE) за клиентите на своите абонаментни планове. Това ще стане от 1 август, когато повече частни и бизнес клиенти с мобилни устройства, поддържащи VoLTE, ползващи абонаментен план на Telenor с 4G достъп и намиращи се в зона на покритие на 4G мрежата на телекома, ще могат да провеждат разговори с много по-добро качеството. Технологията не е достъпна за потребителите на предплатени услуги и за корпоративни клиенти, които ползват специфични бизнес услуги.

Компанията посочва, че благодарение на VoLTE времето за първоначално свързване при разговор е по-кратко от това в 2G и 3G мрежа, а разговорите са с HD качество и клиентите продължават да използват 4G мобилен интернет и докато говорят. Разговори с VoLTE качество са възможни само ако и двете страни ползват технологията. Обажданията се таксуват съгласно ползвания план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет. За да се възползват от предимствата на VoLTE, потребителите трябва да активират съответната опция в настройките на своите устройства (стига те да я поддържат).

 • Имах предвид, че за периода от пускането на VoLTE до този момент са добавени само две устройства. като изключиш първоначалните устройства ,с които стартира услугата . Volte не се поддържаше първоначално за S7 и p20 lite , после ги добавиха.
  DSimeonov
 • За сега неса само две: [Quote]подходящ смартфон с инсталирана последна софтуерна версия и поддържащ VoLTE функционалност за нашата 4G мрежа. Такива например са Huawei P10/ P10 Plus/ P10 Lite/ Mate 10 Pro/ Mate 10 Lite/P20 Lite/ P20/ P20 Pro и Samsung A6/A6+/S7/S7 Edge/S8/S8+. [/Quote] http://www.telenor.bg/bg/4g-lte-network?ref=home
  Диян
 • В тестовете бяха включени произволно избрани клиенти, а от 1 август VoLTE ще може да се ползва и от останалите потребители, които отговарят на условията.
  chilko
 • Теленор откакто са пуснали VoLTE са добавили само две нови устройства, но от статията наистина не става ясно дали ще бъдат добавени нови устройства от 1 август.
  DSimeonov
 • Е от 1 август ще разберем. При Виваком вече работи, но за два модела.
  Вито
 • А на Теленор за същите устройства ли е активно или са добавили и още устройства?
  ivobel721
 • Хуауей явно яко цакат. В магазините са най-отпред, първо тях предлагат...
  tzincbg