НАСА се готви за пилотиран космически полет съвместно със SpaceX

НАСА се готви за пилотиран космически полет съвместно със SpaceX

След кратко прехвърчане на искри между НАСА и SpaceX, двете организации изглежда се върнаха към добрия тон, а от космическата агенция са убедени, че през първото тримесечие на 2020 ще бъде извършена първата съвместна пилотирана космическа мисия. НАСА има договори със SpaceX и Boeing за разработката на капсули, които могат да бъдат използвани за полети до МКС от наземни съоръжения в САЩ. В момента агенцията плаща на Русия по 80 милиона долара за всеки пътник, който достига до станцията.

Капсулата Crew Dragon на SpaceX е фокус на програмата, но миналия април тя изгоря при един от тестовете, което доведе до разследване, но резултатите от него не бяха обявени публично. Въпреки изоставането в графика на програмата от НАСА остават оптимисти, че планираната за първото тримесечие на 2020 пилотирана мисия до МКС ще бъде осъществена. Това ще е и първото извеждане в Космоса на човек от SpaceX, която иначе има сериозни успехи в изстрелването на сателити и повторното използване на ракетите си.

Източник: Reuters

Оферти на деня

 • яывпм ф ы ва вацу й ц ка [url=https://www.wikipedia.org/]мпп[/url]
  Peyton18
 • ыпм ф в п фыафыа
  Peyton18
 • псот вп ываы впы рп https://www.wikipedia.org/
  Peyton18
 • Само да вметна едно уточнение, причината за аварията на Crew Dragon преди време и последвалата експлозия е ясна - клапан на хиперголното гориво е отказал (в статията пише, че не е ясна причината)
  Hipergolic горивото реално са 2 вещества (в конкретния случай монометил-хидразин + азотен тетраоксид), които при контакт едно с друго се самовъзпламеняват.
  Сами можем да се досетим, че ако клапан, който разделя двете вещества откаже следва неконтролирана експлозия.
  SpaceX даже споменаха, че проблемът е отстранен с промяна в дизайна (каква и аз не разбрах).
  radko89