TSMC прогнозира, че през 2020 ще бъдат продадени 300 милиона 5G смартфона

TSMC прогнозира, че през 2020 ще бъдат продадени 300 милиона 5G смартфона

TSMC отчита сериозна натовареност на производствената си линия за чипове, които се произвеждат по 7-нанометров процес, като част от това се дължи на заявките за 5G модеми. От компанията прогнозират, че доставките на смартфони с възможност за работа с мрежите от ново поколение ще достигнат 300 милиона броя през идната година, което е по-оптимистично от мнението на повечето анализатори, които очакват около или под 200 милиона доставки.

Според компанията за пазарни анализи Strategy Analytics 5G смартфоните ще са едва 1% от общите продажби през 2019, през 2020 ще достигнат 10%, а след пет години – близо 50%. Факторите, които възпират повечето потребители да преминат още сега към модел с новата технология, са високите цени на устройствата и ограниченото покритие на мрежите. И по двете направление обаче се очаква развитие през следващите години.

В момента лидер на пазара за 5G смартфони е Samsung, като компанията беше сред първите, които пуснаха подобни модели, а домашният ѝ пазар – Южна Корея, разполага с най-обширната мрежа от ново поколение към момента. Това обаче може да се промени още през следващата година, когато се очаква Huawei да достави 80 милиона смартфона в Китай. Този брой ще е половината от общо доставените устройства от този тип в световен мащаб, който от SA очакват да достигне 160 милиона броя.

Източници: Strategy Analytics, Digitimes (изисква регистрация)

Препоръчани оферти