TSMC прогнозира, че през 2020 ще бъдат продадени 300 милиона 5G смартфона

TSMC отчита сериозна натовареност на производствената си линия за чипове, които се произвеждат по 7-нанометров процес, като част от това се дължи на заявките за 5G модеми. От компанията прогнозират, че доставките на смартфони с възможност за работа с мрежите от ново поколение ще достигнат 300 милиона броя през идната година, което е по-оптимистично от мнението на повечето анализатори, които очакват около или под 200 милиона доставки.

Според компанията за пазарни анализи Strategy Analytics 5G смартфоните ще са едва 1% от общите продажби през 2019, през 2020 ще достигнат 10%, а след пет години – близо 50%. Факторите, които възпират повечето потребители да преминат още сега към модел с новата технология, са високите цени на устройствата и ограниченото покритие на мрежите. И по двете направление обаче се очаква развитие през следващите години.

В момента лидер на пазара за 5G смартфони е Samsung, като компанията беше сред първите, които пуснаха подобни модели, а домашният ѝ пазар – Южна Корея, разполага с най-обширната мрежа от ново поколение към момента. Това обаче може да се промени още през следващата година, когато се очаква Huawei да достави 80 милиона смартфона в Китай. Този брой ще е половината от общо доставените устройства от този тип в световен мащаб, който от SA очакват да достигне 160 милиона броя.

Източници: Strategy Analytics, Digitimes (изисква регистрация)