От юли смартфоните в метрото в Лондон ще бъдат проследявани

От юли смартфоните в метрото в Лондон ще бъдат проследявани

От 8 юли телефоните на пътниците в лондонското метро ще бъдат проследявани от Transport for London (TfL). Това ще става през Wi-Fi точки за достъп, които ще са разположени на 260 от станциите в града, а следеният параметър е MAC адресът на устройствата. По този начин ще се проследява движението на пътниците през различните платформи и станции. Това, разбира се, няма да е възможно, ако Wi-Fi свързаността на смартфните се изключи.

Събираните данни ще са анонимни чрез токенизиране на MAC адресите, които ще бъдат заменени с идентификатор, който не може да бъде свързан с конкретен смартфон или собственика му. От институцията споделят, че няма да събират други данни, а целта е да бъдат разбрани навиците на потребителите, използващи метрото. Освен това ще може да се оцени натовареността на станциите. В момента това се прави чрез билетите, но по-точните данни ще позволят пренасочването на пътници при необходимост. Данните ще са налични и за външни компании като Google Maps и Citymapper през съществуващите API-та.

От TfL възнамеряват също така да оптимизират рекламите си и да запознават рекламодателите с ефективността на кампаниите. Организацията си е сътрудничела с регулатора за защита на личните данни в страната (ICO), като решението за токенизация е получило одобрение от него. На станциите ще бъдат поставяни информационни табели, а пилотна програма на системата е проведена още през 2016. Тогава за период от четири седмици са събрани данни от 5.6 милиона мобилни устройства с проведени 42 милиона пътувания. С цялостното въвеждане на системата се очаква генерирането на огромно количество данни за обработка.

Източник: TfL

Оферти на деня

 • "От институцията споделят, че няма да събират други данни ..."
  Kuzmanovv
 • И какъв е проблема да си ползваш мобилните данни? :D
  Доколкото съм чел, дори и в метрото имат мобилен интернет. Пък ако нямат, ще си почиват очите от екрана.😁
  Ванката
 • Говорил съм с програмисти за тези анонимни системи. Хич не са анонимни.
  tzincbg