Артист с интересен метод за манипулиране на Google Maps (Обновена)

Ново: От Google разясняват пред 9to5Google, че в обичайни ситуации компанията използва наличието на голям брой устройства на определена локация, които работят с Maps, като доказателство, че има задръстване. Намеква се, че демонстрираният хак може да бъде използван за подобряване на методите, по които услугата използва данните за трафика.

Данните за трафика биват опреснявани постоянно и се разчита на информация от разнообразни източници, включително от устройства с включени услуги за засичане на местоположението. В някои страни дори се прави разлика между автомобили и мотоциклети.

Първоначална публикация: Милиони потребители по света използват услугата за дигитални карти и навигация Google Maps в ежедневието си. В повечето случаи тя се справя със задачата да ни помогне да стигнем там, където искаме. Наскоро обаче артист показа как може да се хакне системата, за да се създаде виртуално задръстване и така да се промените маршрута за придвижване на пътуващите, разчитащи на приложението.

Google Maps ползва данни от телефоните с Maps, за да покаже кои улици са натоварени и трафикът е по-бавен от обичайния, за да можете да избегнете тази зона. За целта Maps променя цвета на очертанията на пътя от зелен в оранжев или червен според натовареността. Маркировката се задава на база на данните от потребителите, които преминават през конкретното място - колкото повече хора с Google Maps биват засечени в дадена зона, толкова по-натоварен е трафикът в нея според Maps.

Германският артист Симон Векерт се възползва от работата на алгоритъма, за да хакне системата, като използва 99 смартфона с отворено приложение Google Maps, които мести бавно с малка количка. С придвижването му по улицата системата започва да отчита сектора като натоварен. Това от своя страна може да накара някои шофьори да избегнат зоната или да бъдат пренасочени от платформата.

От Google коментират, че при нормална употреба услугата наистина ползва данните от голям брой устройства с Maps на дадено място, за да определи наличието на задръстване и точно от това се възползва експеримента на германеца. Компанията посочва, че постоянно прави промени в своите алгоритми и в няколко страни услугата вече прави разлика между придвижване с автомобил и мотор, но все още не отчита придвижване с колички. Заедно с това намеква, че може да ползва този казус за допълнителни промени в работата на Maps.

Източник: 9to5Google