Panasonic представи първата 8K камера с органичен сензор

Panasonic представи първата 8K камера с органичен сензор

В началото на годината Panasonic обяви, че е разработила нова технология, която позволява запис на 8K видео (36МР) при 60 fps, като се ползва CMOS сензор с органично покритие. Електрониката на този сензор е отделена от фотоелектричната част, което е позволило на компанията да разработи високоскоростна технология за редуциране на шума и да добави функция за глобален затвор. Няколко месеца по-късно Panasonic е готова и с първата камера с този сензор.

Устройството се казва AK-SHB810 и според компанията ще осигури по-широк динамичен диапазон спрямо камерите с обикновен CMOS сензор, което е полезно при снимането в условия с контрастни зони (например  стадиони с осветени от слънцето трибуни). Заедно с това добавянето на глобален затвор позволява елиминиране на ефекта "желе" или т.нар. rolling shutter.

Това става при скорости над 1/120 секунди, когато данните от целия сензор могат да бъдат прочетени едновременно вместо на линии, както е при DSLR и безогледалните фотоапарати, което води до изкривяване на картината при наличието на движение. Продажбите на камерата ще започнат през есента на следващата година на неустановена засега цена, вероятно в подготовка за Олимпийските игри в Токио през 2020, когато е планирано излъчване в 8K.

Източник: Engadget