Пътят към върха: израстването на Samsung и серията Galaxy S

Пътят към върха: израстването на Samsung и серията Galaxy S

През третото тримесечие на 2011 година Samsung изпреварва Apple и се превръща в най-големия доставчик на смартфони в света. Ако изключим някои тримесечия през следващите години, корейският производител остава на тази позиция и до днес. Сериозно постижение. Сега, 10 години след премиерата на първия Galaxy S и когато юбилейният модел на компанията в серията вече е факт, не мога да не си задавам въпросите как това стана възможно и какво предстои.

Следващото голямо нещо

Дълга опашка от хора, чакащи новия iPhone 4s. “Толкова съм надъхан, че мога да чакам на тази опашка три седмици”, заявява смело единият от тях. “Това е събитие! Ще го помним до края на живота ни”, възкликва друг, а трети споделя съвсем основателните си притеснения: “Изглежда по същия начин и се притеснявам, че никой няма да разбере, че съм с новия модел”. Хората от опашката обаче се оживяват още повече, когато започват да забелязват случайни минувачи с интересен смартфон с голям екран, 4G връзка и редица други функции, които явно новият iPhone няма. Опашката е разкъсвана от смут и съмнение…

Това не е истински случай, а една от първите реклами, с които Samsung ясно заяви позицията си и амбицията да пребори Apple и iPhone - не просто като пазарен дял, но и като образ сред потребителите - на компания иноватор. Това се случи с Galaxy S II, но огромният хит за корейския производител беше Galaxy S III, представен през 2012 година. Съвсем естествено флагманската серия се превърна в лицето на Samsung и мобилното ѝ подразделение и въпреки че големите обеми от доставки се правят най-вече от по-достъпни модели, именно Galaxy S наложи бранда и привлече вниманието на потребителите. Затова вярвам, че развитието ѝ има нужда от специално внимание. Както и това на компанията.

Скромно начало

Преди да се превърне в огромния конгломерат, който е днес, Samsung има традиционно скромно начало. Днес компанията произвежда не само смартфони и потребителска електроника под бранда Samsung Electronics, но под шапката си има корабостроителници, фабрики за стомана, застрахователни компании, хотелска верига и какво ли още не. Достатъчно е да посетим страницата на компанията в Wikipedia, за да се загубим в огромните ѝ размери и начинания.

Както казах и по-горе, началото е скромно. Samsung е основана през 1938 година от Ли Бюнг Чул с капитал от 30 000 корейски вона (около 27 долара), а името ѝ означава “три звезди” на корейски. В началото компанията има около 40 работници и фокусът ѝ е върху търговия и износ на храни като сушена риба и зеленчуци.

След края на Корейската война Ли разширява бизнеса и отваря голяма фабрика за вълна. Фокусът на компанията винаги е бил върху индустриализацията, а периодът след войната е благоприятен за подобен тип компании, тъй като получават подкрепа и защита от правителството с цел развитие на държавата. През 70-те години текстилният бизнес се разраства, а горе-долу по същото време се оформят и подразделенията, насочени към тежката индустрия, корабостроителството и технологиите. Последният сегмент се разраства бурно през следващото десетилетие, което довежда до допълнителното му разделяне - полупроводници и електроника и космическа индустрия.

През 90-те години на миналия век е и голямата международна експанзия на Samsung в сферата на електрониката. Сигурно си спомняте момента, в който името навлезе с кухненските си уреди, телевизори и монитори в дома на почти всяко семейство. Нещо, което прави и до днес. Сред продуктите на компанията влязоха и мобилните телефони, след това смартфоните, а през 2009 година се появи и Samsung Galaxy.

Зараждането на галактиката

Когато през 2007 година Apple представя своя iPhone, за всеки производител става ясно, че има нова тенденция на пазара. Това променя Android, но и самата идея за смартфон. Тя вече не е за устройство с малък екран, което разчита основно на физическата си клавиатура. Samsung ясно осъзнава това и започва да работи по такъв модел от висок клас. Корейският гигант избира Android, като в същото време представя и своя операционна система - Bada. След успеха на Android, зад който стоят Google и хардуерните ѝ партньори, които я популяризират, Bada е спряна в началото на 2013 година.

Samsung обаче има още едно голямо оръжие - своите дисплеи. През 2009 година компанията вече е готова с революционния си панел, който нарича Super AMOLED, и го използва още в началото на следващата година първо в Samsung S8500 Wave - устройството с Bada. Седмици по-късно той се появява и в първия Galaxy S. Истината е, че дори до днес компанията остава лидер в производството на тези панели, като ги доставя дори на Apple, а с всеки следващ Galaxy S модел, технологията става все по-добра. Достатъчно е днес да погледнем Galaxy S10+, за да се убедим в това.

През април 2009 година на пазара излиза Samsung I7500 Galaxy, предвестник на серията Galaxy S. Телефонът разполага с 3.2-инчов AMOLED екран с резолюция 320x480 пиксела, операционна система Android 1.5, едноядрен процесор от Qualcomm и 128 MB RAM. Galaxy е интересен модел заради екрана и операционната си система. Не е огромен хит, но е предшественик на серията, която ще се превърне в такава.

През март 2010 година Samsung представя Galaxy S. Моделът е критикуван, че е вдъхновен от смартфона на Apple, но в същото време предлага изключително мощен за времето си хардуер. С него идва първият Super AMOLED екран, който прави този на iPhone 4 да изглежда блед и скучен, но освен това предлага 1GHz процесор, 512 MB RAM и най-мощния графичен чип в смартфон. Оборудван е с 5MP основна камера и 0.3MP предна камера, която в онези години се използваше главно за видео разговори, а не толкова за селфи снимки. Операционната система e Android Eclair, но е неразпознаваема зад модификацията TouchWiz.

Обвивката, в която Samsung облича операционната система на Google, дълги години е прекалено тежка и раздута от допълнителни приложения и излишни функции. Дълги години и аз споделях това мнение, но не мога да отрека, че тя въведе много от функциите, които дойдоха в чистия Android няколко поколения по-късно. През последните три години Samsung постепенно изчисти и оптимизира TouchWiz и в края на миналата година го трансформира в One UI. След като имах възможност да тествам Galaxy S10+, смело мога да заявя, че това е най-добрата модификация, която предлага много добър баланс между лекота на работа и допълнителна функционалност. Това обаче е днес, през 2019 година, докато TouchWiz дълги години беше трън в очите на мнозина.

Големите хитове

Сега е време да се върна към първите редове на статията, тъй като оттук битката при смартфоните става истински интересна. Дори след пускането на Galaxy S и нововъведенията в него, по това време HTC е лидер в света на моделите с Android, а iPhone продължава да е огромен хит. Става ясно, че единствено битката между хардуера няма да промени статуквото. Време е за нова маркетинг стратегия, която довежда до рекламата от по-горе. И докато подобни реклами не могат да се излъчат тук, те са позволени в САЩ, а отзвукът от тях обикаля света.

Според информация на Business Insider по това време компанията възнамерява да води поетапна война с HTC, Motorola, BlackBerry и накрая с Apple, но екипът в САЩ има друга идея - директен сблъсък с лидера. Ходът е рисков. От една страна, това може да доведе до позитиви и да заформи интересно съревнование, съпоставимо на това между Coca-Cola и Pepsi, но от друга може да изглежда несериозно, а Samsung да отнесе вълна от недоволство.

Кампанията “The Next Big Thing” се оказва успешна и за първи път производител на смартфони успя да убеди потребителите, че може би има и други интересни телефони на пазара освен тези на Apple.

Galaxy S II излиза в началото на 2011 година, надгражда сериозно спрямо своя предшественик и се превръща в хит за компанията. Сред големите му предимства е тънкият профил (8.49 мм), още по-добрият Super AMOLED дисплей, по-бързият двуядрен процесор и 1 GB RAM. Основната камера е резолюция 8MP, а предната – 2MP. Разполага с NFC и за първи път в телефон поддържа технологията MHL за връзка с устройства като телевизори и проектори.

Година по-късно Galaxy S III не само не разочарова, но се превръща в модела, който дава най-силен тласък на компанията. След като в края на 2011 година Samsung показва ясно, че не просто следва Apple, но може да следва и собствен път с дебюта на Galaxy Note, с третия Galaxy S корейският производител подпечатва пътя си към първите позиции в сегмента.

Galaxy S III не е просто нов представител на серията, той е и изцяло нова стъпка в нея. С него Samsung представя нов дизайн и облик на интерфейса - всичко, вдъхновено от природата. Докато с предишните два модела производителят напипва пътя, Galaxy S III изчиства въпросите и концепцията. Телефонът се отличава със своя Super AMOLED HD екран; работа с две приложения едновременно: функция, която държи екрана включен, докато го гледаме; следене на погледа за скролване на страници и т.н. С него се появяват гласовият асистент S Voice и функцията за прехвърляне на съдържание S Beam. Много от добавките така и не са използвани от потребителите, но са там за всеки, който има нужда от тях.

В същото време Samsung включва на шеста скорост, когато говорим за реклами. Брандът завладява Летните олимпийски игри в Лондон, появява се навсякъде и просто е трудно да бъде пропуснат. Samsung влиза в сериозен сблъсък с Apple и се явява най-големият ѝ конкурент от първия iPhone насам. Проблемът е, че телефоните на корейския производител идват не само с достатъчно добър хардуер, но успяват да изградят именно онзи “wow” фактор, на който разчита компанията от Купертино. В този момент двата производителя влизат в продължителни дела за патенти, в които отправят взаимни обвинения, а победителят често се сменя.

Обратно на Земята

През 2013 година идва и четвъртото поколение Galaxy S. Телефонът има инфрачервен сензор, което го превръща в удобно дистанционно за много устройства от дома, както и редица умни функции, които надграждат тези от Galaxy S III като Smart Program, Smart Rotation, Smart Scroll и Story Album. Устройството дори можеше да отчете намиращ се близо до дисплея пръст. Super AMOLED екранът е с Full HD резолюция, хардуерът е на върхово ниво и телефонът е нов успех, от който в рамките на два месеца са продадени 20 млн. броя.

Samsung изгражда своята Галактика, но през 2014 година е време да се върне на Земята. В рамките на мобилния конгрес в Барселона пред публиката е представен Galaxy S5. Той има подобрен хардуер и добавя защита от вода и прах, (не толкова добър) сензор за пръстови отпечатъци, сензор за пулс и подобрена камера, която записва 4K видео и фокусира изключително бързо. Устройството можеше да се зарежда и безжично чрез допълнителен заден панел, а освен това предложи и USB 3.0 порт зад специално капаче. Хората обаче искат нещо повече.

Цената на флагманските устройства не е ниска, а конкурентите предлагат метал или стъкло в своите телефони. Те се усещат и изглеждат по-скъпи, докато Samsung продължава да залага на конструкция от пластмаса. В същото време конкуренцията от Китай става все по-агресивна. Xiaomi, която предлага мощен хардуер на по-ниска цена, набира скорост. Китайските компании завладяват местния пазар, който в този момент се развива бурно и е важен за останалите производители. Ситуацията на Samsung е меко казано сложна и започват да се зараждат въпроси - това ли ще е краят на тази серия?

С началото на есента идва лъч надежда - Galaxy Note Edge, една от последните големи тайни на компанията. Никой не очакваше да видим телефон с извит екран, дори и само от едната страна, но Samsung успя да ни изненада. Телефонът не е пуснат на всички пазари, софтуерът за извития екран е все още нов, но интересът на публиката е пленен. Ще успее ли Samsung да се възползва от това?

Новата стратегия

Краткият отговор е „Да”. Компанията го прави на мобилния конгрес в Барселона. Galaxy S6 има изцяло нов дизайн за компанията, който преди това беше загатнат от премиум модела Galaxy Alpha, и залага на комбинация от стъкло и метал. По-интересният модел в серията обаче е Galaxy S6 еdge, който има двойно извит екран с допълнителна функционалност и не изглежда като нещо, което се беше появявало дотогава. Цената на новите модели е по-висока, но този път потребителите усещат точно защо я плащат.

“Усещат” е ключовата дума, защото през 2015 година хардуерът вече достига достатъчно високо ниво, за да могат компаниите да се фокусират върху дизайна и лайфстайл чертите на тези джаджи, които са всеки ден с нас. Galaxy S6 и S6 еdge имат много качествена камера, подобрен сензор за пръстови отпечатъци, който само се докосва (не е нужно приплъзване като в Galaxy S5), а екранът е нов връх - Super AMOLED панел с 2K резолюция. Добавена беше и поддръжка за безжично зареждане с всички основни стандарти, плюс опция за мобилни разплащания, а освен това беше налично бързо жично зареждане. Устройствата обаче се разделиха с водоустойчивостта на Galaxy S5.

Стратегията продължава и с Galaxy S7/S7 edge. Новият дизайн език продължава и тук, но вече е още по-рафиниран, а освен това се завръща водоустойчивостта и възможността за добавяне на допълнителна памет, които липсваха в Galaxy S6, но заради слаб интерес е премахнат инфрачервеният порт. Софтуерът също започва да се изчиства от ненужната функционалност, а голямата добавка е новата Dual Pixel автофокусна система на основната камера. Серията е хит, а устройствата в нея са последните с хардуерни бутони и с microUSB порт.

“Безкрайният” екран и юбилейният модел

С Galaxy S8 и S8+ Samsung въвежда т.нар. Infinity Display в своите флагмани и сериозно надгражда дизайна спрямо Galaxy S7. Телефоните имат по-големи Super AMOLED дисплеи с издължено съотношение, които са двустранно извити, нова биометрична функция за сканиране на ириса, виртуален асистент на име Bixby със специален бутон за активиране, зареждане през USB-C и възможност за работа с докинг станцията DeX, която позволява телефоните да се свържат с монитор, мишка и клавиатура. Големи подобрения има при софтуера и при камерата, но необичайната позиция на сензора за отпечатъци привлича критики.

Следващите стъпки са с Galaxy S9 и S9+, които надграждат с Dolby Atmos Surround звук, променлива бленда в основната камера и подобрен софтуер. Телефоните са красиви и добре оптимизирани, а освен това поставят сензора за отпечатъци на по-удобно място върху задния панел. Голямата промяна обаче тепърва предстои.

Юбилейното семейство Galaxy S10 излезе преди по-малко от два месеца и донесе коренно различен дизайн. Galaxy S10 и S10+ се отличават не само с първата за серията тройна основна камера (третият сензор е с ултра широкоъгълна оптика), но и с големия Dynamic AMOLED дисплей, който заема почти целия преден панел. Компанията избегна спорните прорези в панела за селфи камерата и заложи на отвори за позиционирането ѝ, а сензорът за пръстови отпечатъци е скрит под дисплея.

В серията са включени още два модела - по-малък и достъпен с плосък дисплей, двойна основна камера и класически сензор за отпечатъци на име Galaxy S10e и по-голям и премиум смартфон с 5G възможности, който се казва Galaxy S10 5G и предлага допълнителни 3D ToF сензори към камерите си наред с по-голяма батерия. Телефоните използват споменатия интерфейс One UI, който прави важна стъпка напред по отношение на ползваемостта, като поставя основните софтуерни бутони в долната част, за да са по-удобни за употреба.

Десет години след първия Galaxy S виждаме ясно колко дълъг път е изминал в еволюцията си пазарът на смартфони. Достатъчно е да го поставим редом до Galaxy S10+. Бъдещето обаче принадлежи на нов тип устройства, ако се доверим на компаниите - телефоните с огъващи се дисплеи. Заедно с Galaxy S10, Samsung постави своята заявка в този сегмент с модела Galaxy Fold. Таблет, който се затваря като книга, за да се използва като смартфон.

Продажбите му на определени пазари ще започнат още този месец, а в Европа го очакваме в началото на май, така че съвсем скоро ще прочетем повече впечатления за работата му, защото досега компанията го държеше далеч от ръцете на медиите. И все пак на презентацията видяхме, че устройството работи бързо, а смяната на интерфейса от малкия към големия екран е мигновена. Останах изненадан най-вече от софтуера и по-скоро желанието на Samsung да изгражда партньорства с някои от компаниите зад най-използваните приложения (Google, Facebook и Microsoft), за да ги направи по-удобни и по-практични за тази нова форма, която обещава да става все по-масова през идните години.

Днес Samsung има нужда от това. Конкуренцията от Китай е жестока, а пазарът на смартфони е достигнал точка на съзряване и дори вече започна да бележи спад. В този момент за компанията е важно отново да покаже, че може да бъде иновативна и че има ясна цел за бъдещето. И заявката е наистина силна.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Най-добрата марка след Епъл!
    Satyr73
  • Всичко прочетох, и мога да кажа че съм преминал през всичките години и мога да благодаря на Samsung, за чудесното преживяване, което имах и имам през годините.
    apolon25