Пазарът на смартфони с първи годишен спад през 2018

Пазарът на смартфони с първи годишен спад през 2018

През 2018 пазарът на смартфони за първи път в историята се е свил на годишна база, показва доклад на агенцията Strategy Analytics. Според данните общите доставки за годината са намалели с 5% до 1.43 милиарда устройства. Само през четвъртото тримесечие доставките са се свили с 6% до 376 милиона смартфона. Според представител на Strategy Analytics спадът продължава вече пет поредни тримесечия, а според нея причините са по-дългото използване на устройствата от страна на потребителите, липсата на модели, които да грабнат купувачите и икономически проблеми на отделни пазари.

Samsung са успели да запазят лидерската си позиция, въпреки че през четвъртото тримесечие са отчели спад от 7% на годишна база. Корейците са доставили за периода 69.3 милиона смартфона. Втората позиция е за Apple, които са доставили 65.9 милиона смартфона. Компанията от Купертино обаче е отчела спад в размер на цели 15% на годишна база, което се дължи основно на проблемите в Китай, както и на по-ниското от очакваното търсене на новите модели. От Топ 3 само Huawei може да се похвали с ръст. Китайците са успели да увеличат доставките си с впечатляващите 48% до 60.5 милиона устройства.

На годишна база ръстът в доставките на Huawei е 35% и компанията вече плътно диша във врата на Apple за втората позиция в глобален мащаб - според данните резултатите на двете компании за 2018 са почти изравнени с малка преднина на Apple. Очаква се през тази година Huawei да се настани на второто място. Четвъртата и петата позиция са за Oppo и Xiaomi. Според данните на Strategy Analytics Oppo са успели да разширят пазарите си в Европа и Африка, докато Xiaomi в последните месеци са се представили посредствено и са започнали да изпитват сериозни затруднения с ожесточената конкуренция на ключови пазари като Китай и Индия.

Източник: Strategy Analytics

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция