Пазарът на смартфони в Европа с ръст през третото тримесечие

Пазарът на смартфони в Европа с ръст през третото тримесечие

След като наскоро се появиха данни за развитието на пазара за смартфони през третото тримесечие на годината в световен мащаб, сега разполагаме и с цифрите за Европа. Информацията на компанията за пазарни анализи Canalys сочи, че за периода на континента са доставени общо 52.5 милиона устройства, което представлява ръст от 8% на годишна база.

Samsung разширява преднината си и постига пазарен дял от 35.7% с доставени 18.7 милиона устройства и ръст от 26% спрямо същия период на 2018. Втората позиция остава за Huawei, която запазва обема доставки от 11.6 милиона смартфона, а дялът ѝ е 22.2%. Компанията се справя добре въпреки санкциите, като се възстановява от отчетения спад през второто тримесечие.

На трето място е Apple с 9.8 милиона доставки, но спад от 4% на годишна база. Четвърта е Xiaomi с доставени 5.5 милиона устройства и ръст спрямо същия период на миналата година от 73%. Челната петица се допълва от HMD Global, производителят зад смартфоните с марката Nokia, която е доставила едва 0.9 милиона телефона спрямо 1.2 милиона година по-рано.

От Canalys изтъкват, че проблемите на Huawei дават възможност за развитие на други китайски производители, които вече имат присъствие на континента. Междувременно Huawei се справя по-добре в Централна и Източна Европа, като продажбите тук до голяма степен балансират спада в Западна Европа. Очакванията на Canalys за следващата година са, че на пазара ще са достъпни голямо разнообразие от 5G смартфони в средния клас.

Източник: Canalys

Препоръчани оферти

 • Рамо до рамо 😂
  Боби13
 • Ама не разбрах ти ще гледаш ли или там рамо до рамо с мен, 😱😂 защото не сме поклоници на великата марка?
  Johnniie
 • Няма да си сам на бесилото, а след това и на кладата ... И аз ще съм там 🍻
  Боби13
 • Хаххаха.. На нищо не се надявам аз. Относно цената, ами не за 500 ама не и за 1100лв със среден клас процесор и софтуер омазан до ушите. Това за софтуера е лично мнение разбира се.Всъщност има нещо на което се надявам и то е Milen да спре да облъчва 2 форума с китайците от Xiaomi. Има разлика 400 кинта да така е извинявам се, предлагам да бъда обесен и след това изгорен на клада.
  Johnniie
 • Би ли ми обяснил,защо цената на Ноте 10 е колко на С 10+ Ама и ти четеш по същия начин.Току що заяви че между 1100 и 1500 няма разлика :roll:
  Ама ти да не се надяваше че ще го пуснат за 500?
  AVKansazov
 • Недей така, защото господин Милен много се засяга и иска официални обръщения ! Казвам му, че е възрастен и той се обижда ? Странно ! И фактите говорят достатъчно красноречиво, че Xiaomi губи спрямо 2018 г. в абсолютни стойности, а в такъв случай пред числата и боговете мълчат 😂
  Боби13
 • [attachment=0]Screenshot_20191130-155125_Firefox.jpg[/attachment] Милене искам да изкоментираш цифрите от графиката. Интересно ми е как четеш статистика като дявола евангелието. Спрямо 2018 Xiaomi губят пазар. Знаеш ли защо? Защото започнаха да работят официално на дадени пазари от което последва заплащане на данъци и мита. Което от своя страна бе последвано разбира се от вдигане на цената. Скоро цените им ще бъдат почти равни с флагманите на другите производители. Би ли ми обяснил,защо цената на Ноте 10 е колко на С 10+. Какво стана с надценката от 8-9%. Явно и другите производители работят с такава. Елементарно защото за първи път се наложи да участват и плащат за развойна дейност. Xiaomi си изпяха песента вече. Търгуват се на борсата. Инвеститорите си искат парите обратно. Очакваме следващия бюджетен.
  Johnniie
 • Възрастен човек си
  Говорете за себе си или пишете по темата, без лични обръщения.

  По същество на темата- рекорден ръст от 73 % на годишна база записва Xiaomi в Европа, най-големият ръст, регистриран през последните години. С него достигат до 5.5 милиона продадени смартфона за третото тримесечие на 2019 г. Компанията вече е на 4-то място в Западна Европа по продажби ( в отделни страни като Испания е на второ място) с което отпадат внушенията, че продавали само в Китай и Индия.

  LG, Sony, HTC, Nokia- на практика са аут от мобилният пазар. Когато хората обсъждат избора на нов Андроид смартфон, се дискутират три марки: Huawei, Xiaomi и Самсунг.

  Това са реални факти, независими от лични предпочитания и притежания на конкретен модел. Нека всеки да си купува това, което го радва!
  Мilen
 • Възрастен човек си, а изпадаш в странен свръхвъзторг във всяка тема, която е свързана с Xiaomi или Виваком ? Спри се, защото става леко досадно с венцехваленията 😊
  Боби13
 • Ако погледнем и същата тази таблиза за второто тримесечие се вижда, че доставките на Хуавей са се намалили с 1.6млн. бройки
  Тогава влязоха в сила санкциите и хората се поуплашиха. После видяха че няма нищо страшно и продължиха да купуват Huawei. За третото тримесечие продават колкото миналата година по това време, т.е. същото количество. Същевременно ръста при Xiaomi се ускорява с огромни темпове- 73 % ръст, най-големият на европейският пазар. Вижда се за сметка на кои марки- Apple намалява, HMD глобал намалява, други фирми като ЛГ, Сони, HTC са на практика изхвърлени от пазара.

  В България като част от Европа също настъпиха интересни промени. Мобилните оператори най-после се събудиха и започнаха да предлагат повече продукти на Xiaomi. Теленор и Виваком пуснаха едновременно Mi Note 10, Теленор продава MI 9T, а Виваком- Mi 9T Pro, който се разпродаде за броени часове след пускането му от оператора. За декември и двата оператора са обявили, че ще предлагат новото предложение в средният клас- Redmi Note 8T.

  Xiaomi все още не са влезли във всички европейски страни официално. Например в Швеция стъпиха на 13-ти ноември тази година. Именно затова ръстът им е впечатляващ и тепърва ще гледаме още добри резултати от тях, включително и в БГ.

  В Испания- първата страна от Западна Европа, в която влязоха официално вече са втори с 22 % дял от пазара. В цяла Западна Европа са 4-тият по големина производител на смартфони. А някои хора още ги подценяват...
  Мilen
 • То от едно продадено устройство до 2 такива си е 100% увеличение. Значи ли, че "мачкаш", ами не. Нека гледаме цифрите хуавей не са мръднали, шиомито от 3.2млн. до 5.5млн. бройки (разлика от 2.3 млн.). И сега самсунг 14.8 млн. до 18.7млн. бройки (разлика 3.9млн.) => Самсунг продължават да се развиват със страхотни темпове в Европа. За мен нещата са ясни Самсунг се развиват прекрасно. След няколко месеца в Европа ще започне да се предлага S11 и ще продължат да растат.

  Смених някой думи с други от по-горни твърдения, но есенцията на значението е същото мисля.

  П.С. Ето още един анализ на данните и цифрите, защото когато те говорят няма място за расъждения, те са факти. Хуавей дигнаха цените последно време, а на пазара се появи друг доставчик с ниски цени и задоволително качество в лицето на Шиоми. Ако погледнем и същата тази таблиза за второто тримесечие се вижда, че доставките на Хуавей са се намалили с 1.6млн. бройки, а на Шиоми са се увеличили с 1.4млн. бройки(48% ръст - процентно гледано си е уау). Самсунг отново на първо място с ръст от 3млн. бройки. И отното гледайки таблицата от третото тримесичие може да се направи заключение, че едните китайци изяждат пазара на другите китайци. Та да "супер се развиват" в Европа, вече имаш 2 китайски марки, борейки се за едно и също парче.
  D0N4T3LL0
 • Милене, чак толкова пристрастни мнения трудно се намират в този форум - толкова е очевидно на кой подражаваш, че не е истина.
  Приятелски съвет - гледай обективно на нещата :)
  radko89
 • Не съм съгласен. Новината е изцяло за пазара и продажбите в Европа! Въобще няма намесени китайският или друг пазар. Това е, цифрите са неоспорими! Сега всеки си има право на мнение и как ще приеме фактите, но когато говорят числата...

  За мен нещата са ясни. Huawei и Xiaomi се развиват прекрасно. От няколко месеца в Европа започна да навлиза и Realme- марка на гиганта BBK електроникс, притежаващ ViVo, Oppo, One plus и Realme. В скоро време и те ще влязат в този списък.
  Мilen
 • Големият ръст в продажбите на Huawei & Xiaomi се дължи на вътрешния китайски пазар, а не на европейския, американския и т.н. пазари. В развитите европейски държави се пазарува основно ябълка и Самсунг. Плюс това в новината пише “доставени”, а не продадени устройства. Реалността е друга!
  Ванката
 • Новите модели на iPhone започнаха да се продават точно в края на септември и нямат участие в тези отчети.
  Това е така. Но- продажбите за третото тримесечие на 2019 г. са по-малки с 4 % спрямо третото тримесечие на 2018 г.! Тоест продажбите спадат с 4% на годишна база! Да не отричаме очевидни цифри!

  И това е само в Европа. Отделно в Китай още повече се сринаха продажбите на Apple, заради патриотичният устрем на китайците към Huawei след санкциите.
  Мilen
 • При Apple продължава постепенният спад от последните тримесечия- този път са минус 4 % на годишна база. И то при положение, че бяха представени нови модели! Явно все повече хора отказват да купуват твърде оскъпените им продукти Както е и самото заглавие на темата “третото тримесечие”, което ще рече, че се говори за периода до септември. Новите модели на iPhone започнаха да се продават точно в края на септември и нямат участие в тези отчети. А до колкото се говори се продават доста добре. Така че за следващото тримесечие до края на годината картинката ще е доста по-различна.
  iWolff
 • Xiaomi продължава да се развива със страхотни темпове в Европа. За третото тримесечие на 2019 г. компанията има огромните 73 % ръст на годишна база, в сравнение със същият период на миналата година! Очевидно все повече потребители в Европа се убеждават в страхотното качество и поддръжка на Xiaomi!!

  Да видим другите производители: Huawei продават същият брой апарати като миналата година по същото време, което означава, че потребителите не обръщат внимание на санкциите срещу тях. Очаквано HMD се сриват с 21 % спад- дори и хард феновете разбраха, че това не е предишната Нокиа и няма нищо общо, освен маркетингови трикове. Продали са едва 900 000 бройки за тримесечието или това е по 300 000 бройки на месец- смешна цифра. С такива продажби едва ли може да се издържат и скоро очаквам да изчезнат или да прехвърлят марката. Но те от пазара на практика вече са изчезнали.

  При Apple продължава постепенният спад от последните тримесечия- този път са минус 4 % на годишна база. И то при положение, че бяха представени нови модели! Явно все повече хора отказват да купуват твърде оскъпените им продукти.

  Интересно и положително развитие на един много наситен пазар като този за мобилни устройства в Европа.
  Мilen