Пазарът за компютри с нов ръст през третото тримесечие

Пазарът за компютри с нов ръст през третото тримесечие

Доставките на компютри през третото тримесечие на годината достигат 70.4 милиона устройства, сочат предварителните данни на компанията за пазарни анализи IDC, а това представлява ръст от 3% на годишна база. Като негативен фактор се отчита недостигът на процесори от Intel, което донякъде помага на основния ѝ конкурент AMD. От компанията отдават резултатите на по-високото търсене в потребителския сегмент, както и на напрежението между САЩ и Китай.

Вторият фактор води до промени във веригата на доставки, тъй като повечето производители се подготвят да изместят производството си извън Китай към страни като Тайван и Виетнам. В същото врене потребителското търсене в САЩ е засилено поради опасенията от налагането на нови мита върху вноса на компоненти и продукти от Китай. От IDC очакват по-голям интерес в корпоративния сегмент заради продължаващата миграция към Windows 10, която ще стане по-интензивна с наближаването на датата за спиране на поддръжката за Windows 7 – 14 януари.

Обратно на тенденциите на световния пазар Азиатско-тихоокеанския регион (без Япония) бележи спад, но въпреки това доставките са над очакваните, а в Япония се отчита рекорден ръст. За региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) ръстът е стабилен и се дължи основно на корпоративния сектор и преминаването към Windows 10. В САЩ ръстът е под 5%, но е наличен прогрес както при настолните, така и при преносимите модели. Според скорошно проучване над 60% от компаниите в страната вече са преминали към Windows 10, а други 13% ще направят това до януари.

Лидер на пазара продължава да е Lenovo с доставени 17.3 милиона устройства, дял от 24.6% и ръст на годишна база 7.1%. Следва HP с 16.8 милиона доставки, дял 23.8% и ръст от 9.3%, а тройката се допълва от Dell с 12.1 милиона доставени устройства, дял 17.1% и ръст от 5.3%. На четвърто и пето място са Apple и Acer с доставките на 5 милиона и 4.4 милиона устройства и спад съответно с 6.1% и 7.2% на годишна база.

Източник: IDC

Оферти на деня