Печалбата на Samsung за тримесечието може да се свие с над 50%

Печалбата на Samsung за тримесечието може да се свие с над 50%

Според анализ на Sangsangin Investment & Securities, Samsung може да отчете над 60% спад в приходите си за второто тримесечие до 6 трилиона вона (5.14 милиарда долара), който се дължи на рязък спад в доставките на чипове за памети за Huawei. Корейците ще обявят предварителните си финансови резултати за тримесечието в петък. Ако очакванията се оправдаят, това ще са най-слабите резултати на компанията от близо три години. Освен, че е най-големият производител на смартфони в света, Samsung е и водещ доставчик на DRAM и NAND чипове. Около две трети от печалбата на Samsung обаче идват именно от продажбата на чипове, което ще доведе и до по-слабите резултати.

Според анализ на TrendForce не можем да очакваме продажбите да възстановят предишните си обеми и през втората половина на годината. TrendForce отчита 25% спад в цената на DRAM продуктите през второто тримесечие, а през настоящото се очаква негативно движение от 15 до 20%. От друга страна очаква се доставките на смартфоните на Samsung да се повлияят положително от прогнозирания с до 40% спад в международните доставки при Huawei. Засега китайците имат достатъчно добра подкрепа в родината си, която е най-големия пазар на смартфони в света, за да запазят глобалната си позиция.

Samsung може да понесе негативи и от решението на Япония да затегне режима по износ на важни материали използвани за производството на чипове и дисплеи. В дългосрочен план обаче компанията най-вероятно ще извлече позитиви ако санкциите срещу Huawei бъдат запазени. По оценки на анализатори това може да доведе до ръст в продажбата на смартфони с до 37 милиона броя на година. По данни на Counterpoint Research през миналата година компанията е доставила 292 милиона смартфона спрямо 205 милиона броя от Huawei.

Източник: Reuters

Препоръчани оферти