Япония затяга износа на някои материали към Южна Корея

Япония затяга износа на някои материали към Южна Корея

Япония ще засили контрола върху някои от материалите, използвани в смартфони и чипове от южнокорейските технологични компании. Сред тези материали е флуоринираният полиимид, който участва в производството на гъвкави дисплеи за смартфони и чипове. Друг продукт в този списък е флуороводород с висока чистота, който е необходим за създаване на връзките при полупроводниците.

Корейските компании ще трябва да кандидатстват за специално позволение за всяка доставка на изброените материали. Макар това да не звучи проблематично, процесът по одобрение може да отнема до 90 дни, а новите правила влизат в сила от този четвъртък. Очаква се режимът да се отрази негативно на Samsung, LG и SK Hynix. От своя страна Южна Корея обмисля ответни мерки като възнамерява да подаде жалба в Световната търговска организация.

Правителствен представител от Япония споделя през Wall Street Journal, че ходът представлява икономически отговор на отсъждане на южнокорейския Върховен съд. Според него японската компания Nippon Steel трябва да компенсира жители на страната заради използвания робски труд по време на Втората световна война.

От LG обявиха, че не използват флуориниран полиимид в своите гъвкави дисплеи, но този материал се използва от Samsung за екраните на Galaxy Fold. Възможно е това допълнително да забави пазарната премиера на модела. Според източници на Bloomberg Япония контролира 90% от пазара на полиимид, който се използва при гъвкавите дисплеи.

Освен този нишов сегмент мярката може да засегне и целият пазар, тъй като другата попадаща в ограниченията съставка се използва за производството на RAM, флаш памет и други мобилни компоненти. Сред големите производители в световен мащаб на подобни продукти са корейските Samsung и SK Hynix. Ходът може да се отрази негативно и на японските производители като Sharp и Sony, които също разчитат на корейски компоненти.

Източници: The Wall Street Journal (изисква регистрация), Bloomberg, Reuters

Препоръчани оферти

  • Японецо удря като корейчетата не слушкат! :D
    totMarkov