Печалбата на Samsung за тримесечието скочи с 89%

Приходите и печалбата на Samsung Electronics за тримесечието успяха да надхвърлят очакванията на пазарните анализатори, като следствие от силното търсене на чипове за памети и доброто представяне на серията смартфони Galaxy S8. Нетната печалба на компанията се е увеличила с 89% до 10,8 трилиона вона от 5,8 трилиона преди година. При оперативната печалба увеличението е със 72,7% до 14,1 трилиона вона при 8,14 трилиона преди година. Продажбите са се увеличили с 19,76% до 61 трилиона вона. Като цяло продажбите, нетната и оперативната печалба за периода са рекордни в историята на компанията.

Препоръчани оферти

Подразделението за производство на чипове отчита оперативна печалба от 8,03 трилиона вона при 2,64 трилиона преди година, благодарение на увеличеното търсене на DRAM памет за сървъри и на SSD продукти. Това представяне най-вероятно ще продължи и през втората половина на годината, защото цените на DRAM и NAND паметите ще останат високи. Подразделението за дисплеи също увеличава драстично оперативната си печалба от 140 милиарда вона до 1,71 трилиона. Печалбата на мобилното подразделение намалява леко до 4,06 трилиона вона от 4,32 трилиона преди година, а според Samsung продажбите на Galaxy S8 са по-добри от тези на Galaxy S7 като досега са реализирани около 20 милиона броя. Над 50% от тях се дължат на по-големия модел.

Въпреки силните продажби в премиум сегмента общите доставки на смартфони за тримесечието са били подобни на тези за предходното, което е свързано със спад в продажбите на модели от средния и ниския клас. През втората половина на годината компанията ще разчита на Galaxy Note 8, а в другите сегменти ще наблегне на устройства като Galaxy J 2017. Samsung очаква приходите и печалбата на мобилното подразделение през третото тримесечие да намалеят като следствие от повишените маркетингови разходи около Galaxy Note 8. Подразделението за потребителска електроника отчита спад в печалбата до 320 милиарда вона от 1 трилион преди година, което е свързано с промени в цените на панелите.

Компанията запазва преднината си в сегмента на премиум телевизорите (UHD и модели с голям диагонал), но за периода търсенето на телевизори е намаляло на годишна база заради липсата на големи спортни събития и забавяне на китайския пазар. По отношение на инвестициите Samsung възнамерява да разшири производството на V-NAND продукти, за да посрещне търсенето, а освен това ще обърне повече внимание на гъвкавите OLED панели. Междувременно вицепрезидентът на компанията Джей Й. Лий е в затвора от февруари и през следващата седмица ще се яви пред съда в процес за предполагаемите му връзки с политическия скандал, който свали от поста й президента Парк Геун-хи.

Източник: Samsung, Reuters, Yonhap