Пет важни неща за Nokia 5.3

Пет важни неща за Nokia 5.3

През март HMD Global представи един от актуалните си смартфони в средния клас, Nokia 5.3. Моделът има своите отличителни черти, които могат да накарат и някои от вас да го изберат.

Препоръчани оферти

На първо място това е големият екран, който е с диагонал 6.55 инча, резолюция HD+ и съотношение 20:9. Наличен е и капковиден прорез, в който е поместена 8-мегапикселова селфи камера с бленда f/2.0. Интересното в случая е, че моделът има сертификация за ниски нива на синята светлина от TÜV Rheinland. Това означава, че натоварването на очите ще е по-ограничено.

Определено можем да отличим и батерията, която е с капацитет от 4000 mAh и предлага до два дни издръжливост с един заряд. Поддържа се технология за зареждане при 10W през USB Type-C порт. Интересното е, че е внедрена технология, наречена адаптивна батерия (Adaptive Battery) с изкуствен интелект, която управлява разпределянето на енергията и води до по-добра издръжливост.

Няма как да подминем и основната камера, а тя е четворна и включва 13MP сензор с бленда f/1.8, 2MP за боке ефекти, 5MP с ултраширокоъгълен обектив със зрително поле 118 градуса и 2MP за макрокадри. Както и сами виждате, конфигурацията е доста гъвкава и предлага разнообразни възможности за заснемане.

И тук е използвана технология с изкуствен интелект, която помага за заснемане на кадри с високо качество. Наличен е и нощен режим, което е от помощ при снимане в условията на по-ограничена околна светлина. Освен това можете да разчитате на приятни боке ефекти при портретния режим, както и на детайлни изображения при снимане от близко разстояние.

Преминаваме и към софтуерната система, която включва Android 10, а устройството е и част от програмата Android One. Това означава, че получавате изчистен интерфейс, който максимално се доближава до стоковата визия на операционната система. Липсват каквито и да е излишни добавки.

Гарантирани са софтуерните обновления на операционната система за две години, а актуализациите се прилагат своевременно. Освен това моделът разполага и с отделен бутон за стартиране на Google Assistant.

Завършваме с един критичен елемент, а именно цената. Моделът е позициониран доста конкурентно, като в момента може да бъде закупен за малко над 300 лв. в свободна продажба. Освен в търговската мрежа, той се предлага и от VIVACOM и Telenor сред операторите.