Появи се първият инструмент за jailbreak на iOS 13

Появи се първият инструмент за jailbreak на iOS 13

След всяка нова версия на iOS неминуемо се появяват и инструменти за jailbreak на операционната система - такъв вече е достъпен и за iOS 13. Решението на име Checkra1n е дело на Axi0mX, като чрез него потребителите могат да премахнат софтуерните ограничения, наложени от Apple, да инсталират външни приложения и дори да модифицират самата операционна система.

В основата на новия инструмент е методът „checkm8“, който се появи през септември и е базиран на хардуерен експлойт, което го прави почти невъзможен за отстраняване. Checkra1n може да бъде използван с почти всички смартфони от iPhone 5s до iPhone X, като към момента е достъпен в бета версия.

Методът не е съвместим с някои от по-старите таблети iPad, включително iPad Air 2, първо поколение iPad Pro и пето поколение iPad. Потребителите с iPhone 5s, iPad mini 2, iPad mini 3 и iPad Air могат да използват инструмента, но е възможно това да доведе до проблеми с работата на устройствата.

За да бъде приложен Checkra1n се изисква и свързването на смартфона или таблета към компютър, който да зарежда системните модификации при всеки рестарт. Засега необходимото за целта приложение е достъпно само за macOS, но екипът работи и върху версии за Windows и Linux.

Източник: Checkra1n

Оферти на деня