Правителството освобождава честоти за 5G мрежи

Правителството освобождава честоти за 5G мрежи

Ще бъде освободен радиочестотен спектър за нуждите за изграждане на 5G мрежи, пише вестник "24 часа". Това предвижда приетото днес решение от правителството за изменение и допълнение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

По този начин се създават условия за предприемане на действия от Комисията за регулиране на съобщенията за организиране на дейността по предоставяне на операторите радиочестотен спектър в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz, които ще се ползват за 5G мрежи. Те следва да осигурят висока скорост на обмен на данни при пълно покритие на територията на страната.

Направените изменения са в съответствие с Националната пътна карта за изпълнение на задълженията на Република България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. за използването на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза.

Източник: 24 часа

Оферти на деня

 • Това, че са взели решение да ги освободят изобщо не означава, че вече са свободни, но си е сериозна стъпка в тази посока.
  Vanderley
 • Няма ли някой шеф от А1 да каже , че традиционно установените цени на пазара не предполагат да се бърза с 5г. и практиката изисква време за да се изплатят инвестициите в 4г.
  Иначе браво ! Чиновниците действат с размах, като едни истински милиметрови освободители. :lol:
  A4i
 • То добре ,че ги освободиха,но е много скъпо за всеки оператор сам да гради мрежа.Трябва да се кооперират - да видим как и кога ще стане.
  HICHNELANDER
 • Добре, че този път ни задължиха от ЕС да освободим честотите, че иначе и след 10 години нямаше да се освободят.
  Samgsm
 • Топ коментар от Facebook: Yovcho Kalev Айде де, преди 40 минути е постнато, няма ли някой, който да каже, че ще умрем :D ..
  Хора, какво ви става? Да не е ретрограден Меркурий?

  Очаквам утре протест и контра-протест пред министерски съвет за 5G
  mishobehar
 • Това в добро решение. Дано този път операторите не се бавят и след като са им създадени необходимите условия да въведат 5G мрежите възможно най-бързо.
  dimityr1984