Предаване на BBC разкри недостатъците на 5G мрежите

Предаване на BBC разкри недостатъците на 5G мрежите

Стартът на първата 5G мрежа във Великобритания бе отразен на живо от BBC. Събитието обаче неволно разкри и детските болести на новата технология. BBC използваха събитието на оператора EE в Ковънт Гардън, за да излъчат част от новинарската си емисия през новата мобилна мрежа и съответно се сблъскаха с немалко проблеми. Извън огромната консумация на мобилни данни, която не е неочаквана, се оказа, че мрежата поне към момента трудно поддържка видеостриймове с HD качество. Така по време на прякото включване на репортерка за старта на 5G мрежата се стигна до рязко влошаване на качеството на картината.

В същото време стана ясно, че скоростите на новата услуга не винаги отговарят на претенцията за революция в мобилния интернет. Репортери на BBC са установили, че доста често реалната скорост на преноса на данни е напълно съпоставима с тази на актуалните LTE решения. В същото време обаче бе демонстрирано и как OnePlus 7 Pro успява да достигне до скорост от 500 мегабита в секунда. Естествено трябва да се отбележи, че всяко ново начало е трудно и повечето ранни проблеми с мрежата от пето поколение вероятно ще бъдат отстранени в близко бъдеще. Подобни явления се наблюдаваха и при премиерите на 3G и LTE, които в първите седмици и месеци след старта рядко осигуряваха обещаните скорост и качество на услугите.

Източник: BBC

Оферти на деня

  • Защо смяташ, че 5G-то изобщо ще бъде пуснато да друга цена?

    А като гледам новината и се сетя какви си ги говорихме в другата тема за 5G. Дистанционни операции, петабайти трансфер на данни.... дайте да започнаем с един стабилен HD стриим. ;)
    board
  • Светът върви напред и грешките ще бъдат изчистени. За съжаление дори и да достигне 5G до България, няма да се различава особено от 4G., а цената му за ползване, ще е непосилна за повечето хора.
    Ванката