Предаване на BBC разкри недостатъците на 5G мрежите

Стартът на първата 5G мрежа във Великобритания бе отразен на живо от BBC. Събитието обаче неволно разкри и детските болести на новата технология. BBC използваха събитието на оператора EE в Ковънт Гардън, за да излъчат част от новинарската си емисия през новата мобилна мрежа и съответно се сблъскаха с немалко проблеми. Извън огромната консумация на мобилни данни, която не е неочаквана, се оказа, че мрежата поне към момента трудно поддържка видеостриймове с HD качество. Така по време на прякото включване на репортерка за старта на 5G мрежата се стигна до рязко влошаване на качеството на картината.

В същото време стана ясно, че скоростите на новата услуга не винаги отговарят на претенцията за революция в мобилния интернет. Репортери на BBC са установили, че доста често реалната скорост на преноса на данни е напълно съпоставима с тази на актуалните LTE решения. В същото време обаче бе демонстрирано и как OnePlus 7 Pro успява да достигне до скорост от 500 мегабита в секунда. Естествено трябва да се отбележи, че всяко ново начало е трудно и повечето ранни проблеми с мрежата от пето поколение вероятно ще бъдат отстранени в близко бъдеще. Подобни явления се наблюдаваха и при премиерите на 3G и LTE, които в първите седмици и месеци след старта рядко осигуряваха обещаните скорост и качество на услугите.

Източник: BBC

  • Защо смяташ, че 5G-то изобщо ще бъде пуснато да друга цена?

    А като гледам новината и се сетя какви си ги говорихме в другата тема за 5G. Дистанционни операции, петабайти трансфер на данни.... дайте да започнаем с един стабилен HD стриим. ;)
    board
  • Светът върви напред и грешките ще бъдат изчистени. За съжаление дори и да достигне 5G до България, няма да се различава особено от 4G., а цената му за ползване, ще е непосилна за повечето хора.
    Ванката