EE стартира първата 5G мрежа в Обединеното кралство

EE стартира първата 5G мрежа в Обединеното кралство

В Обединеното кралство вече функционира първата в страната 5G мрежа, която се управлява от телекома EE. Първоначалното покритие е в Лондон, Единбург, Кардиф, Белфаст, Бирмингам и Манчестър и то не в целите градове. В продължение на годината то ще бъде разширено още до Бристол, Ковънтри, Хъл, Лестър, Нотингам, Шефилд, Ливърпул, Лийдс, Нюкасъл и Глазгоу. От телекома обещават скорости на сваляне между 100 – 150Mbps дори и в натоварените локации. Друг голям оператор в страната – Vodafone, подготвя старта на своята мрежа на 3 юли.

От The Verge съобщават, че средните достижими скорости при тест на открито са около 200Mbps с пик до 980Mbps, а на закрито спадат до 60 Mbps. Трябва да отбележим, че скоростите при качване засега са подобни на тези при 4G мрежите. Първоначално в страната се използват честотите в sub-6GHz диапазона, но се очаква преминаване към mmWave честоти. Достъпът до новата мрежа на EE обаче изобщо не е евтин, като цените на плановете започват от 59 паунда месечно с включен пакет от 10GB и достигат до 79 паунда за 120GB.

Дори максималният пакет е доста ограничаващ, като имаме предвид, че това количество данни може да бъде изразходвано в рамките на минути. Изборът на устройства първоначално се свежда до OnePlus 7 Pro 5G (който в момента е изчерпан онлайн), а през юни ще са налични Samsung S10 5G, Oppo Reno 5G и LG V50 ThinQ. Предлагат се още мобилен рутер от HTC и домашен от Huawei.

Източници: ЕЕ, The Verge

Оферти на деня

 • Тъкмо да видим дали е толкова много опасно 5G
  apolon25
 • Няма никакво значение че някой плаща на преференциална цена , важни са стандартните условия които важат за всички .
  Цените, които съм дал са стандартни, без отстъпки и увеличението спрямо сегашните 4G планове (както написах) е 7-9-10 паунда.
  Стига сте дъвкал едно и също, че е скъпо и малко - вече ставате банален с тези повторения.
  Като не искате 5G, стойте си на стария план, защото никой не ви бие през пръстите да минавате на по-скъпия.
  algor
 • Да, ама при нас стана обратното, поевтиняха, разбраха се и пак поскъпнаха.
  tzincbg
 • Изпревариха ме 😉 Всяко ново нещо в началото е скъпо, но постепенно нещата ще си дойдат на мястото !
  Боби13
 • Това е само началото и с времето плановете ще станат прилични.Преди 20 г плащах 40лв план, с включени 30 мин. разговори. Мрежата тогава беше 2G и въобще не използвахме мобилен интернет, защото нямаше с какво.
  ne4o
 • Няма никакво значение че някой плаща на преференциална цена , важни са стандартните условия които важат за всички .
  STE1
 • Това е като плановете при нашите оператори. Рев, рев, рев, че официалните планове са скъпи, нищо, че абсолютно всички подписват на планове за лоялни клиенти.
  Ти ще отидеш ли до Англия да си вземеш план за 5G на официална тарифа или хората, които са там и имат отстъпки ще го направят?
  iWolff
 • Това че някой има отстъпки от плановете не ги прави евтини , на вас може да ви струват и 1 паунд .
  STE1
 • Точно затова тия ограничения продължават 5то поколение мрежи. Няма смисъл от тях, но е за пари направено, което изцяло обезсмисля технологията. Както казах 15 или 20мбита ограничение и 1 или 2тб трафик е по смислено за мрежа, която ще доставя между 200 и 1000 мбита но за 10 или 20гбайта. И какво следващото поколение ще 5гигабита връзка и 200гбайта трафик ли.
  PanasonicMobile
 • Скъпо и смешно 59 пауда за 10 гб интернет .Много лесно и тук може да ни пробутат такива цени като развалят 4G то :D .
  Защо ги пишете такива глупости нямам идея...
  И по-скоро въпросът е с колко е по-скъп план с 5G интернет, отколкото с 4G.

  [img]https://i.postimg.cc/SRLt17hF/5G.jpg[/img]

  В сравнение с предните планове цената е по-висока с по 7-9-10 паунда, но всичко е относително.
  Като вземеш апарат и си стар клиент и работиш във фирма, която има отстъпки в този оператор (по ред причини) и прочие и прочие, цената става друга.
  Имаме 3 карти в този оператор (сина ми работи в голяма фирма и имат около 20 процента отстъпки на план с апарат) и варианта за преподписване с новата 5G мрежа е по-евтин, от обявените на страницата.

  Тоест вие си пишете колкото искате глупости, изсмукани от пръстите.
  algor
 • 5g вероятно ще остане единственият начин теленор да предложи фиксирани услуги у нас, ако не вземат булсата. За съжаление на тях, тези услуги у нас са евтини...
  tzincbg
 • Скъпо и смешно 59 пауда за 10 гб интернет .Много лесно и тук може да ни пробутат такива цени като развалят 4G то :D .
  STE1
 • Колко е цената?
  geleto_
 • Няма смисъл от 5G на този етап , супер висока цена за нищожно количество.
  STE1
 • И какъв е смисъла от тия скоростти като имаш ограничен трафик или такъв с малък обем. Ясно е, че трябва да има някакво ограничение в рамките на разумното, но 10GB за 200мбита нет няма никакъв смисъл. Отново всичко е само думи и обещания, а реалността същата като преди. 15мбипа и неограничен трафик или 2тб на месец е нещото което би имало смисъл. Иначе защо са ти 980мбита като имаш 120гбайта. Така е, правилно разсъждавате.
  Какъв е смисълът, като няма смисъл - тоест дайте да си стоим на 2G, тъй като прогреса е нещо скапано, щом ограничават хората и не им предоставят всичко неограничено и колкото им душа иска (и ако може за без пари)...

  :!:
  algor
 • Тия 10гб може да са основен трафик. Според мен трафикът към стрийминг услугите е абсолютно неограничен на максимална скорост.
  Ванката
 • И какъв е смисъла от тия скоростти като имаш ограничен трафик или такъв с малък обем. Ясно е, че трябва да има някакво ограничение в рамките на разумното, но 10GB за 200мбита нет няма никакъв смисъл. Отново всичко е само думи и обещания, а реалността същата като преди. 15мбипа и неограничен трафик или 2тб на месец е нещото което би имало смисъл. Иначе защо са ти 980мбита като имаш 120гбайта.
  PanasonicMobile