Премиум смартфоните вече имат над 20% пазарен дял

Премиум смартфоните вече имат над 20% пазарен дял

Според доклад на агенцията CounterPoint Research за третото тримесечие на 2018 година премиум смартфоните добиват все по-голямо значение за цялостното развитие на мобилния пазар. От публикуваните данни се вижда, че за периода общите продажби на умни телефони са намалели с 5% на годишна база. В същото време обаче при премиум устройствата има ръст от цели 19%. Според анализа явлението се дължи преди всичко на премиерите на новите модели iPhone, както и на пускането на нови флагмани от страна на Huawei, Oppo и Vivo.

По този начин през третото тримесечие премиум моделите са имали дял от 22% от всички продадени телефони. В същото време самият пазар е доминиран от петте най-големи компании, които държат дял от 89% във високия ценови сегмент. Лидери са Apple с 47% в световен мащаб, а второто място е за Samsung, които имат 22%. На трета позиция се нарежда Huawei (12%), а на следващите три места отново са китайските компании в лицето на Vivo (5%), Oppo (5%) и Xiaomi (3%). От CounterPoint Research подчертават сериозния ръст на Huawei, които за първи път в историята записват двуцифрен пазарен дял в премиум сегмента.

Другият интересен извод е, че най-търсени от потребителите са били модели с цени между 400 и 600 долара, които са генерирали общо 46% от всички продажби. Тук лидер е Samsung с дял от 25%, а второто място е за Apple с 21%. Huawei отново са трети със 17%, докатo Vivo (10%) и Oppo (7%) допълват групата на водещите производители. Интересно е представянето на OnePlus, които продължават да са сред най-бързо растящите компании в сегмента между 400 и 600 долара и са успели да се класират с Топ 5 в редица ключови пазари като Франция, Германия, Италия, Холандия, Швеция и Великобритания.

Напълно очаквано от CounterPoint Research констатират, че Apple и Samsung тотално доминират ценовата категория между 600 и 800 долара. Там двете компании имат общ дял от 81% и единственият им сериозен конкурент е Huawei, които също бележат сериозен ръст заради силното представяне на моделите от серията P20. При най-скъпите устройства с цена над 800 долара едноличен лидер е компанията от Купертино, която със своите нови iPhone е успяла да достигне дял от 80%.

Източник: CounterPoint Research

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция