Apple ще трябва да прекрати продажбите на iPhone 7 и 8 в Германия

Решението на съда в Мюнхен от 20 декември, че Apple са нарушили редица патенти на Qualcomm, свързани с пестенето на енергия в смартфони, ще влезе в сила и компанията от Купертино ще трябва да изтегли от търговската мрежа всички модели iPhone 7 и 8. Това ще стане, след като от Qualcomm внесоха гаранционен депозит в размер на 1.3 милиарда евро, който трябва да обезпечи евентуална отмяна на присъдата на по-горна инстанция. Внасянето на депозита реално активира изпълнението на съдебното решение, което засяга продажбите на съответните модели iPhone от Apple и трети страни.

Действието на Qualcomm също така показва, че процесорният гигант смята да доведе до край своята война с компанията от Купертино. Само преди няколко седмици Qualcomm успя да издейства подобно решение на китайски съд, което доведе до спешен ъпдейт на iOS за страната, в който бяха отстранени нарушенията. За момента все още няма яснота дали този ход ще е достатъчен са съда. Сходно дело се води и в САЩ, но местните магистрати все още не са излезли с решение.

Според наблюдатели изпълнението на решението на германския съд може да има сериозни последствия за Apple в целия ЕС. От страна на Apple коментираха, че последните действия на Qualcomm били "отчаян ход да се отклони вниманието от истинските проблеми между двете компании". Вицепрезидентът на Qualcomm по юридическите въпроси Дон Розенберг от своя страна подчерта, че фирмата вече е постигнала еднакви решения на съдилища в две различни държави, което показва, че Apple действително са нарушители, които трябва да понесат своята отговорност.

Източник: BBC

  • Никой съд не може да ми забрани да ползвам това което искам! От такъв тип решения, ще загубят най-вече мобилните оператори, а куфарната търговия ще процъфтява.
    Ванката