През тази година ще се появят комерсиални LTE мрежи с пикова скорост 1 Gbps

Поредното издание на доклада Ericsson Mobility Report потвърждава нещо, чието осъществяване беше само въпрос на време – скоро свързаните с интернет устройства ще са повече от мобилните телефони. Според изследването към 2018 година интернетът на вещите (IoT) ще задмине мобилните телефони като най-голямата категория от свързани устройства. Очаква се между 2015 и 2021 година броят на IoT устройства да се увеличава годишно с 23%, а сред тях най-голям ръст се предвижда за устройствата с мобилни възможности за връзка. В крайна сметка към 2021 година с интернет ще са свързани 28 милиарда устройства и от тях 16 милиарда ще са от категорията на IoT. Лидер в добавянето на IoT връзки се очаква да бъде Западна Европа с нарастване от 400% през следващите 5 години.

Докладът посочва, че това увеличение е свързано с регулаторните изисквания – например за въвеждането на интелигентни измервателни устройства и с увеличеното търсене на свързани с интернет автомобили, включително и като следствие от директивата eCall на ЕС. Съгласно нея всички нови автомобили от април 2018 трябва да са снабдени с възможност за автоматично набиране на 112 в случай на пътен инцидент.  Рима Куреши от Ericsson посочва, че навлизането на IoT се ускорява заради намаляващите цени на устройствата и появата на нови иновативни приложения. Тази тенденция ще получи допълнителен тласък през 2020 г., когато 5G мрежите ще осигурят допълнителни възможности, които са от съществено значение за IoT като увеличен капацитет за връзка на повече устройства и т.нар. network slicing за разделяне на мрежовите ресурси.

В същото време продължават да се увеличават и ползваните със смартфони абонаменти и се очаква, че броят им ще надмине този на обикновените телефони още през третото тримесечие на тази година. Ericsson прогнозира, че след 5 години смартфон абонаментите почти ще се удвоят от 3,4 милиарда до 6,3 милиарда. Докладът посочва още, че в момента има 5 милиарда мобилни абонати (уникални потребители). В изследването има и интересни данни за навиците на тийнейджърите – например за 15 месеца ползването на мобилен интернет за гледане на видео се е увеличило със 127%. За период от 4 години с 50% е намаляло времето, което младите прекарват в гледане на видео или телевизия чрез телевизор, а с 85% се е увеличило това през смартфон. Компанията посочва, че тази група потребители е от най-голямо значение за мобилните оператори, тъй като тя консумира най-много трафик за мобилно гледане на видео (Wi-Fi + мобилен).

По отношение на мобилните мрежи Ericsson посочва, че през тази година ще бъде задмината важна граница и на пазара вече ще има комерсиални LTE мрежи, които ще поддържат изтегляне на данни с пикова скорост 1 Gbps. За това ще са нужни и подходящите устройства и се очаква те да се появят през втората половина на годината първо на пазари като Япония, Южна Корея, САЩ и Китай, но след това би трябвало бързо да достигнат и до други региони. В резултат на това потребителите ще се радват на мобилни скорости, които са с до две трети по-високи от максималните днес. Иначе навлизането на LTE продължава с бързи темпове и само през първото тримесечие новите абонати на такива мрежи са били 150 милиона, което е увеличило общия брой в световен мащаб до 1,2 милиарда. В доклада се посочва, че 5G мрежите се очакват по-рано от планираното, но между страните с намерения да пуснат такива мрежи е нужна допълнителна хармонизация на честотния спектър.

Пълният доклад с още много интересни детайли може да се намери тук.

  • Смартфоните все по-малко се използват като телефони и слушалки. Бих се учудил ако VoLTE, когато навлезе широко, достигне заветните 3% в тази графика за трафик спрямо тези категории: http://www.ericsson.com/res/ericsson-mobility-report/2016/mobile-traffic/images/traffic-by-app-category-580x333.png Утвърждаващата се тенденция е: смартфоните само понякога да се използват и за аристократични класически разговори тип ало-ало :)
    kpo
  • Според мене доста 4G устройства са продали,като се има впредвид,че ги има за цена около 200лв Аз ползвам lumia 550 & huawei media pad m2 и двете имат мрежата от ново поколение.
    Hitreca Hitrecov