Приложението на Netflix за Android предлага сериозно подобрен звук

Приложението на Netflix за Android предлага сериозно подобрен звук

Ако често гледате видео в Netflix през устройство с Android не се изненадвайте, ако установите, че звукът е станал по-добър. Компанията обяви, че е надградила приложението с поддръжка на xHE-AAC (Extended HE-AAC с MPEG-D DRC) кодек за устройствата с Android 9 или по-нови версии. Според нея това ще осигури звук със студийно качество, който се адаптира според качеството на връзката и е по-ясно различим в шумни условия.

xHE-AAC разчита на метаданни, за да се справи с различни проблеми при гледане на съдържание през мобилни устройства. Фоновият шум често затруднява чуването на звука, а малките говорители в телефоните често звучат зле при усилване. Заедно с това различните нива на диалога между отделните сериали и филми карат потребителите постоянно да променят звука, за да компенсират шумните или тихи части.

Кодекът поддържа технология за динамично изравняване на нивата между най-тихите и най-шумните части, така че различното съдържание ще се възпроизвежда при постоянни нива, което е свързано с метаданните, записани при кодирането на звука. Така тихите части ще се усилят, а за нивото на шумните части ще се намали. Това означава, че щом веднъж изберете сила на звука, която ви харесва, няма да се наложи да я променяте в различен филм, сериал или пък концерт.

Технологията поддържа и адаптивно настройване на битрейта на звука, което позволява той да се настройва в зависимост от качеството на връзката. Това вече беше възможно за видеото, но при звука досега се ползваше фиксиран битрейт. Така при достатъчно добро качество на връзката би трябвало да получите звук със студийно качество, а при натоварена мрежа няма да се наложи да чакате заради буфериране.

Източник: Netflix

  • Точно това е начинът (☞ ಠ_ಠ)☞... Като идея и реализация трябва да го приложат ВСИЧКИ, които стриимват нещо ¯\_(ツ)_/¯.
    Kuzmanow