Производителите на смартфони се обръщат към моделите от среден клас

Производителите на смартфони се обръщат към моделите от среден клас

Пандемията има сериозен ефект и върху производителите на смартфони, защото потребителите ограничават покупките си и то особено на модели от премиум сегмента. Източници от мобилната индустрия разкриват за The Korеa Herald, че Apple, Samsung и LG искат да преструктурират своето продуктово портфолио, като тази година променят фокуса си от флагманите към моделите в средния сегмент.

Препоръчани оферти

Това ще стана на фона на разрастващия се пазар на по-достъпни телефони с мощен хардуер въпреки цялостния спад в търсенето на нови технологични продукти. Наскоро Apple представи новото издание на iPhone SE, което е най-евтиното устройство в портфолиото от смартфони на компанията. Въпреки това моделът предлага мощен процесор като този в серията iPhone 11.

Samsung и LG също разширяват предложенията в средния сегмент, като се насочват към осигуряването в световен мащаб на модели с 5G. Източници от индустрията твърдят, че продажбите на серията Galaxy S20 са около 60% от тези на Galaxy S10, което е свързано със свитото потребителско търсене на премиум смартфони. В същото време Samsung увеличава моделите в средния клас, като ги оборудва с 5G.

Така в допълнение на Galaxy A01, A11, A31, A41, A51 и A71 компанията смята по-късно този месец да пусне Galaxy A51 5G и A71 5G в Китай и Корея, а след това ще ги предложи в САЩ и Европа. Очаква се цената на двата модела да е съответно 500 000 и 700 000 вона (375 и 527 евро), а сред характеристиките им да са четворни камери и батерии с капацитет 4500 mAh.

LG също прави промяна на портфолиото си, но в по-голям мащаб спрямо Samsung в опит да върне мобилното си подразделение към печалба. Компанията вече обяви, че ще изостави своите премиум серии G и V, за да ги смени с нови модели. Изданието посочва, че като част от новата стратегия през следващия месец в Корея ще се появи моделът LG Velvet, който ще струва около 800 000 вона (600 евро).

Междувременно LG пусна модела V60 ThinQ в САЩ, Европа и Япония, но неин представител посочва, че го е направила само на пазари с начално предлагане на 5G услуги. Според него в Корея тези услуги са по-развити и компанията ще се опита да се възползва от това с масови премиум модели като Velvet, които са силно конкурентни в ценово отношение.

От LG очакваме повече модели и в сериите Q и K. Q серията ще бъде позиционирана като предлагаща достъпни премиум модели за корейския пазар. Там вече дебютира моделът Q51 на цена 319 000 вона (240 евро), а през юни компанията се готви да пусне моделите K61, K51S и K41S с 5G възможности в Европа и Южна Америка.

Източник: The Korea Herald