Qualcomm разкри повече детайли за Snapdragon 888

Qualcomm разкри повече детайли за Snapdragon 888

След вчерашната премиера на чипсета Snapdragon 888, който догодина ще се появи в повечето премиум смартфони, днес Qualcomm разкри повече подробности за неговите възможности. Компанията се фокусира върху няколко основни области в новата разработка и това са 5G, AI, скорост, сигурност, гейминг и фотографски способности.

Както вече стана ясно, в чипсета ще е интегриран 5G модемът Snapdragon X60, който поддържа sub-6 и mmWave честотни ленти за достигане на скорости до 7.5 Gbps. Снабден е още и с Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.2 възможности. В Snapdragon 888 се намира шестото поколение на фирмения AI Engine, който може да обработва данни още по-бързо и при по-ниска консумация на енергия - според Qualcomm става дума за до 3х по-бърза работа на ват.

Системата, която разчита на процесора Hexagon 780, осигурява производителност от 26 TOPS, което е значително увеличение спрямо 15 TOPS в Snapdragon 865. Добавено е и второто поколение на Qualcomm Sensing Hub, което включва специализиран и винаги работещ ИИ процесор с ниска консумация на енергия. Този център освобождава Hexagon 780 от около 80% от натоварването за пестене на енергия.

По отношение на камерата откриваме Spectra 580 - ISP (image signal processor) с троен дизайн, който може да обработва едновременно още повече информация. Това позволява на потребителите да заснемат едновременно с три камери 4K HDR видео или пък да получат три 28МР снимки. Компанията обещава по-плавен преход между отделните камери при мащабиране.

Spectra 580 е с 35% по-бърз от преходното поколение и може да обработи 2.7 гигапиксела в секунда. Това му позволява да осигури скорост на снимане от 120 кадъра в секунда при заснемане на 12МР снимки. В допълнение очакваме значителни подобрения при заснемането на HDR снимки и видео. Вече се поддържа и възпроизвеждането на 4K видео при 120 fps.

Чипсетът ще предложи и подобрения при автофокус, автоматичната експозиция и баланса на бялото (т.нар. 3А) - според Qualcomm за първи път в алгоритмите за 3А ще се ползва изкуствен интелект. Би трябвало да видим и подобрени възможности за снимане при слаба светлина. Как ще се възползват от всички нови функции производителите на смартфони ще разберем догодина, когато на пазара се появят първите телефони със Snapdragon 888.

При гейминга също има съществени новости. Графичният ускорител Adreno 660 е с до 35% по-бърз и с до 20% по-енергийно ефективен спрямо своя предшественик. Според компанията увеличената производителност ще позволи достигането в мобилните игри на кадрови честоти до 144 fps. За първи път в мобилни устройства ще се поддържа и технологията Variable Rate Shading (VRS), която може да ускори рендирането на графиката с до 30%.

Snapdragon 888 е изработен по 5nm процес и включва ядра Kryo 680 с до 25% по-висока производителност и максимални честоти до 2.84GHz. Компанията твърди, че това е първата комерсиална процесорна система, която е базирана на дизайна Arm Cortex-X1. При сигурността новият чип предлага много нови функции за защита на данните в устройството, включително Qualcomm® Secure Processing Unit, Qualcomm Trusted Execution Environment и поддръжка за Qualcomm Wireless Edge Services.

Източник: Qualcomm