Райфайзенбанк отчита ръст на плащанията с дигитални портфейли

Райфайзенбанк отчита ръст на плащанията с дигитални портфейли

През последните месеци популярността на дигиталните портфейли в България се увеличи сериозно - някои банки развиват собствени услуги, технологията на phyre залегна в предложенията на част от мобилните ни оператори, а преди дни и Google Pay официално стъпи в страната ни, макар и засега само с поддръжка на карти от финтех компании.

Пандемията също подпомага търсенето на подобни услуги, защото те позволяват да ограничим работата с банкноти и монети и да ги заменим с безконтактна технология, която се поддържа от много смартфони. Разработката не само ни позволява да отидем на пазар само с мобилен телефон, но осигурява удобство и повишена сигурност на трансакциите заради ползването на токенизация.

Популярността на дигиталните портфейли се потвърждава и от данни на Райфайзенбанк, която отчита 20% ръст на плащанията с такива през октомври. Активните клиенти на Райфайзенбанк, които използват дигиталните портфейли RaiPay (за смартфони с Android) и Apple Pay (iOS), са вече над 22 000, споделя банката.

Според нея, макар че най-възрастният потребител е на 95 години, дигиталните портфейли са предпочитани предимно от младите хора във възрастовата група 24 - 45 години (64%). До края на годината в приложението RaiPay ще бъде налична възможността за потвърждение на онлайн плащане с пръстов отпечатък, както и за превод по карта, който се осъществява за секунди.

Всеки четвърти от клиентите на Райфайзенбанк, които използват дигитални портфейли, прави по над 20 трансакции на месец. Хората плащат с RaiPay не само за дребни ежедневни разходи, но и за по-големи сметки за подаръци, техника или обзавеждане за дома. Най-често плащанията се правят в супермаркети за ежедневни покупки (41%). Моловете в големите градове, както и бензиностанциите и аптеките в цялата страна са сред другите обичайни места за плащане с дигитален портфейл.


Втора употреба с гаранция

  • Е то ако е само заради офисът... Аз рядко влизам. А като се прибирам пеш имам няколко по Стамболийски. Много ме кефи това, че като ми се наложи да внасям или тегля пари, заявявам всичко на телефона и директно отивам на касата без да чакам минута време. Не знам имат ли го райфайзен това, много е удобно и не губиш време да си говориш с иначе хубавите служителки. :lol:
    Вито
  • mishobehar, ползвам Райфайзен като банка от над 15 г. и мога да кажа само хубави неща. Оперативност, бързина и лично отношение. Имат много добро приложение за онлайн банкиране и приложение, което замества кредитната карта от телефона. Като цяло съм много доволен,
    angelstamb
  • Отключвам с пръст приложението. Малко тъпо ще е да ми гепят телефона и да обиколят технополис и сие... Пак е по лесно и бързо от колкото да си вадя картата. За сега само един терминал ми е искал потвърждение.
    Гледам, че райфайзен май нямат дигитализиране на карта и плащане с nfc?
    Що ще се махаш от пиб? Кое не ти хареса?
    Като цяло май всичко ми харесва във Фибанк, но не ми е удобно местоположението на офиса им. Райфайзен и ОББ имат банкомати с вноски близо до нас, което го ползвам често, а този на Фибанк е далеч. Аз още не съм го решил де, просто проучвам. Иначе Райфайзен имат промоция 1 година без такса ако отвориш сметка онлайн с електронен подпис Евротръст и за това се замислих, а и отделно ще ми е много удобен офисът им.
    mishobehar
  • За превалутиране на пари, за мен най добри са TransferWise. Имам и дебитна карта от тях, като можеш да отвориш всякакви валути сметка към една карта. Няма годишни такси. Колкото до българските банки, имам сметка със карта от ПИБ. Ще кажа че иизобщо не съм доволен. Не само от дегитализираната карта която трябва да отваряш всеки път приложението за плащане, но и дават супер неадекватна информация кога какво си харчил и кой е търговеца. Оглеждам се и аз към Райфайзенбанк и всичко им е на ниво със опита доколко то съм имал вземане-даване и мнения на мои приятели.
    R420
  • Revolut e топ
    Dan4o13
  • Ами доволен съм. Какво да кажа освен, че не съм имал проблеми никакви. Обслужването е отлично. Но това е мое мнение.
    Относно приложението RayPay за плащане на ПОС с NFC. Просто отключваш телефона с пръстов и плащаш.
    Не се влиза в никакво приложение, нито пък се потвърждава нещо.
    Просто "светваш" екрана на смартфона и си ти. Това е с цел, ако загубиш телефона друг да не може да плаща.
    Т.е не се влиза никъде, само събуждаш смартфона и готово.
    Странно, че при Пиб влизаш да отключваш приложението. При Райфайзен това го няма и ти спестява време.
    wer_aac
  • Отключвам с пръст приложението. Малко тъпо ще е да ми гепят телефона и да обиколят технополис и сие... Пак е по лесно и бързо от колкото да си вадя картата. За сега само един терминал ми е искал потвърждение.
    Гледам, че райфайзен май нямат дигитализиране на карта и плащане с nfc?
    Що ще се махаш от пиб? Кое не ти хареса?
    Вито
  • Плащам от 2години с RayPay много е удобно. След като имам официално приложение от Райфайзен не ми се занимава да ползвам разни други приложения като revolut, A1 wallet и т.н Защо да им давам достъп до мои лични данни и номера на карти? Точно по този повод ползвам на самата банка. Е , ако банката все още няма такова приложение може би. Но предпочитам никога да не давам чувствителна информация на 3-ти страни. Ще споделиш ли мнение за Райфайзен, доволен ли си? Аз мисля да се махна от Фибанк.

    Иначе за Фибанк специално трябва да отвориш приложението и да натиснеш една иконка за плащане, а след като прочете ПОС терминала да потвърдиш плащането.
    mishobehar
  • Въпрос към тия чиито банки имат мобилни приложения за дигитализиране на карти и плащане на ПОС: когато плащате на терминала, трябва ли да отключвате телефона/влизате в приложението/потвърждавате с ПИН или пръстов отпечатък, или изобщо не се налага да включвате или отключвате телефона, както е с Google Pay?
    Cv3T0m1R
  • С банковото приложение за мен е по-удобно. От години ползвам това на пиб. От както мога и виза да дигитализирам си плащам и с NFC на пос. Супер удобно. Тва е бъдещето, за добро или зло ще разберем.
    Вито
  • Плащам от 2години с RayPay много е удобно. След като имам официално приложение от Райфайзен не ми се занимава да ползвам разни други приложения като revolut, A1 wallet и т.н Защо да им давам достъп до мои лични данни и номера на карти? Точно по този повод ползвам на самата банка. Е , ако банката все още няма такова приложение може би. Но предпочитам никога да не давам чувствителна информация на 3-ти страни.
    wer_aac
  • Засега Revolut е най добрия вариант, аз го ползвам за плащания с телефон и часовник, превалутиране, преводи към сметки и съм супер доволен.
    ONE