Visa и Mastercard обявиха поддръжка за Google Pay в България

Visa и Mastercard обявиха поддръжка за Google Pay в България

Напълно според очакванията от днес услугата Google Pay се предлага официално и в България, което позволява на потребителите да извършват безконтактни и онлайн плащания със своите карти. Съвместимост с технологията обявиха Visa и Mastercard, но засега не очаквайте да използвате с нея картите от своята банка.

Mastercard обяви, че активира услугата в Австрия, България, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Португалия и Румъния и то само за картите на определени издатели партньори. Това са Banca Transilvania, Bunq, CEC Bank, Curve, LHV Pank, Monese, N26, Revolut, Swedbank, Unicredit Bank Romania, Viva Wallet и други.

В България услугата е достъпна за картите Mastercard в мобилния портфейл phyre на българската технологична компания Paynetics, а освен това официално е налична и за ползващите продуктите на финтех компаниите Curve, Monese и Revolut.

Visa също въвежда Google Pay в България в партньорство Revolut, така че всички издавани от нея карти Visa вече би трябвало да могат да бъдат ползвани за безконтактни и онлайн плащания чрез услугата.

Приложението Google Pay все още не е налично в Google Play от територията на България, но Visa и Mastercard посочват, че то не е нужно, защото може да се ползва вградената в Android функционалност.

Добавянето на картите в Google Pay става чрез избиране на бутонa "Add to Google Pay", който се показва в приложенията на съвместимите партньори - например Revolut и phyre.

След това управлението на добавените карти става през настройките на Google акаунта в телефона - Google / Account Services / Google Pay. През тази секция можете и ръчно да добавите карта от споменатите поддържани услуги и банки.

Ново

Според страницата за поддръжка на Google Pay в България се поддържат карти от Revolut, Curve, Monese, Paynetics (phyre), TransferWise и Viva Wallet. През всички услуги се поддържат карти Mastercard, а в Revolut може да се добави и Visa.